Σε εξέλιξη η συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για τα εργασιακά

Σε εξέλιξη η συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών για τα εργασιακά

Δυσμενείς είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται η διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα θέτει νέες απαιτήσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στην οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το ζήτημα της υπογραφής της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία συνεχώς εγείρει νέα απαιτήσεις για τα εργασιακά, βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρεται ότι η προηγούμενη σύμβαση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο και πλέον τρέχει η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία η σύμβαση παραμένει σε ισχύ.

Με βάση την πρόσκληση που έχει απευθύνει στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), η ΓΣΕΕ εγείρει τα ακόλουθα αιτήματα για την υπογραφή της νέας σύμβασης:

Διαβάστε ακόμη: ΥΠΟΙΚ: «Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε»

-Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.

-Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.

-Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών

-Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.

-Διατρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

-Επαναρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση είναι μάλλον δυσμενείς με την τρόικα να φέρεται να έχει θέσει πλέον και θέμα τριετιών, δικαιώματος στην απεργία, επαναφορά του θεσμού της ανταπεργίας κτλ, κάτι το οποίο πάντως η ελληνική πλευρά διαψεύδει.

Διαβάστε ακόμη: ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: «Μη βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα μετά το 2015»