Σε υψηλά έτους «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του πετρελαίου – Πάνω από τα 95 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορα το 2023

Σε υψηλά έτους «σκαρφάλωσαν» οι τιμές του πετρελαίου – Πάνω από τα 95 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορα το 2023
Photo: pixabay.com
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο του 2023

Στα υψηλότερα επίπεδα του 2023 εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου το 2023 λόγω της ραγδαίας πτώσης που σημειώθηκε στα αποθέματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), την τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, τα αποθέματα αργού στο Cushing της Οκλαχόμα μειώθηκαν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια – κοντά στο λειτουργικό ελάχιστο. Πρόκειται για πτώση 943.000 βαρελιών σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate άγγιξαν τα 95,03 δολάρια το βαρέλι κατά τις ώρες συναλλαγών στην Ασία, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 1,05% στα 97,56 δολάρια το βαρέλι.

«Η σημερινή κίνηση των τιμών φαίνεται να οφείλεται στο Cushing, καθώς φτάνει σε χαμηλό 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022» δήλωσε στο CNBC ο Bart Melek, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities.

Εάν τα αποθέματα συνεχίσουν να υποχωρούν κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα είναι «σκληρό» να βγαίνει αργό στην αγορά, δήλωσε ο Melek στο «Street Signs Asia» του CNBC, προβλέποντας πως οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να παραμένουν σε «υψηλά επίπεδα» για το υπόλοιπο του έτους, με ανοδικό κίνδυνο εάν το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου OPEC+ συνεχίσει τις περικοπές στις προμήθειες.

«Ισχυρό έλλειμμα» 

Πέρα λοιπόν από το Cushing, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν να κάνουν με ένα «αρκετά ισχυρό έλλειμμα», Τον Σεπτέμβριο, η Σαουδική Αραβία, βασίλισσα του ΟΠΕΚ+, παρέτεινε την περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, φέρνοντας την παραγωγή αργού εκ μέρους της κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Επιπλέον, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Malek τόνισε επίσης πώς η απόδοση των διυλιστηρίων θα μειωθεί τους επόμενους μήνες καθώς πλησιάζει η περίοδος συντήρησης. Η απόδοση του ακατέργαστου διυλιστηρίου αναφέρεται στον όγκο του αργού πετρελαίου που μπορεί να παράγει ένα διυλιστήριο κατά τη διάρκεια μιας δεδομένης χρονικής περιόδου. 

Πάντως, δεν είναι προς το συμφέρον του ΟΠΕΚ εάν οι τιμές πάνε πολύ υψηλότερα σε τριψήφιο αριθμό, καθώς θα ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη καταστροφή της ζήτησης, επεσήμανε ο Malek.

Σε κάθε περίπτωση, μάλλον βαίνουμε πρόσω ολοταχώς προς τα 100 δολ. το βαρέλι. Για παράδειγμα, η Goldman Sachs αύξησε πρόσφατα την τιμή στόχο για το μπρεντ από 93 δολάρια το βαρέλι σε 100 δολάρια με ορίζοντα 12 μηνών, λόγω των «μετριοπαθέστερων αναλήψεων αποθεμάτων», έγραψε η επενδυτική τράπεζα σε πρόσφατο σημείωμα με ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου. «Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024», προσθέτει η έκθεση της Goldman, επικαλούμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την περιοχή της Ασίας.