Σε υψηλά τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας

Σε υψηλά τεσσάρων μηνών το πετρέλαιο λόγω Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας
Photo: pixabay.com
Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο

Σε υψηλά 4 μηνών «σκαρφάλωσε» το πετρέλαιο τη Δευτέρα (7/8/2023), μετά την επίθεση σε βασικό ρωσικό κόμβο εξαγωγής πετρελαίου και τις εκτεταμένες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, που είναι οι βασικοί εταίροι του ΟΠΕΚ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με ναυτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά του ρωσικού λιμανιού στο Novorossiysk, ενός κρίσιμου κόμβου στη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Επιπλέον, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, παρέτεινε την περασμένη Πέμπτη (10/8/2023) την εθελοντική μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η περικοπή της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφαρμόστηκε τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η περικοπή «μπορεί να παραταθεί ή να επεκταθεί και να βαθύνει», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

«Τώρα που είδαμε τις προμήθειες να μειώνονται, νομίζω ότι θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Josh Young, επικεφαλής επενδύσεων της Bison Interests, μιας εταιρείας επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεσμεύτηκε επίσης την Πέμπτη να μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

«Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι αρκετά ευμετάβλητες», δήλωσε ο Young, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερες τα επόμενα πέντε χρόνια. «Μπορεί να δούμε ιστορικά υψηλά και οι τιμές να καταρρεύσουν, καθώς περνάμε από αυτή τη δυναμική της ανεπαρκούς προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση», είπε.

Ο Ed Morse της Citi ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξος για τις προμήθειες αργού πετρελαίου μετά τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ο Morse υποστηρίζει ότι η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είναι «πιθανό να επιστρέψει» τον Οκτώβριο και ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι το πολύ αυτό το τρίμηνο.

«Απλώς δεν βλέπουμε την αύξηση της ζήτησης να είναι τόσο θεαματική», δήλωσε ο Morse, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει «αυτή η τεράστια πρόσθετη ώθηση στην κινεζική ζήτηση».