Σε υψηλό 12ετίας οι τιμές του ρυζιού, ανατιμήσεις στο σιτάρι – Οι λόγοι για το «ράλι»

Σε υψηλό 12ετίας οι τιμές του ρυζιού, ανατιμήσεις στο σιτάρι – Οι λόγοι για το «ράλι»
A Palestinian offers rice at a distribution center run by the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA), in Gaza City, on March 16, 2022.- Russia's invasion of Ukraine could mean less bread on the table many cuntries in the Arab world where millions already struggle to survive. The region is heavily dependent on wheat supplies from the two countries which are now at war, and any shortages of the staple food have potential to bring unrest. (Photo by Majdi Fathi/NurPhoto) (Photo by MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές ρυζιού αυξάνουν την αστάθεια στις τιμές

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 12 ετών εκτινάχθηκαν οι τιμές του ρυζιού. Ο Δείκτης Τιμών Όλου του Ρυζιού του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 2,8% στις 129,7 μονάδες. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 19,7% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και η υψηλότερη ονομαστική τιμή από τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. 

Σύμφωνα με τη Moody’s, από τις 8 Αυγούστου και εξής, οι τιμές του σιταριού και του ρυζιού ήταν σχετικά σταθερές, μετά τη βραχύβια αστάθεια που προκλήθηκε από ανακοινώσεις αποκλεισμού ή απαγόρευσης εξαγωγών στα ουκρανικά σιτηρά και του λευκού ρυζιού από την Ινδία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ρυζιού στον κόσμο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά (BSGI), που για σχεδόν ένα χρόνο επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Στις 20 Ιουλίου, η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού που δεν ήταν μπασμάτι. και στις 31 Ιουλίου, αφού η Ουκρανία και η Κροατία συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν κροατικά λιμάνια στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή σιτηρών, αυτές οι διαδρομές διακόπηκαν από βομβαρδισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τη Moody’s, καθένα από αυτά τα γεγονότα έχει τη δυνατότητα τους επόμενους μήνες να επηρεάσει τις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, παρά την αστάθεια αμέσως μετά την παύση του BSGI, οι τιμές παρέμειναν σταθερές, χάρη στα μεγαλύτερα αποθέματα σιτηρών τώρα από ό,τι τον Μάρτιο του 2022, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 (πριν βομβαρδιστούν τα σιλό σιτηρών στην Οδησσό), λέει η Moody’s, η κερδοσκοπία οδήγησε σε πτώση τις τιμές του σιταριού. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν σε εύρος τιμών για τους επόμενους τέσσερις έως έξι μήνες λόγω της υποτονικής ζήτησης, των μεγαλύτερων αποθεμάτων, των καλών συγκομιδών φέτος και των λιγότερων εμπορικών συμβολαίων και, ως εκ τούτου, λιγότερης κερδοσκοπίας.

Παρόλο που οι τιμές έχουν κινηθεί ελάχιστα από τα τέλη Ιουλίου, όσο περισσότερο διαταράσσονται οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι τιμές να σημειώσουν ανοδική πορεία. Ωστόσο, αναμένουμε ότι οι καλές συγκομιδές σιτηρών φέτος στις ΗΠΑ και στον Καναδά θα μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών» καταλήγει ο οίκος.