Σε υψηλό 13 μηνών ο χρυσός λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Σε υψηλό 13 μηνών ο χρυσός λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
pexels Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σε υψηλό 13 μηνών έχει «σκαρφαλώσει» ο χρυσός, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που προϊόντος του χρόνου αυξάνει σε βαρβαρότητα, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο, στρεφόμενοι σε ασφαλή καταφύγια.

Ειδικότερα, εν μέσω οξυμμένης ανησυχίας για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία και τις επιπτώσεις που αυτές μπορεί να έχουν στην παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη, αλλά και λόγω του πληθωρισμού, το πολύτιμο μέταλλο, αλλά και περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αυτό, σημειώνουν διαρκή αύξηση.

Η μικρή πτωτική κίνηση την Τετάρτη 2 Μαρτίου είναι πιθανότατα μια τεχνική υποχώρηση, δήλωσε η Margaret Yang, στρατηγός της DailyFX. 

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ και στα συμμαχικά έθνη αναμένουν κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταστείλουν την αντίσταση στην Ουκρανία.

Επίσης, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, την Ενέργεια και άλλα μέταλλα εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές, με τον δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg να εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλά.

«Λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών επεισοδίων, αναμένω να υπάρξει υποστήριξη για τον χρυσό σε αυτά τα επίπεδα», δήλωσε ο David Chao, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς για την πρώην Ιαπωνία Ασίας-Ειρηνικού στην Invesco. Ο χρυσός θα μπορούσε «να παρουσιάσει περαιτέρω ανοδική δυναμική όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, κάτι που όμως θα μπορούσε να διαρκέσει λίγο», είπε.

Ο χρυσός σποτ υποχωρεί 0,4%, στα 1.938,18 δολάρια η ουγγιά, στις 6:58 π.μ. στο Λονδίνο, μετά από άνοδο 1,9% την Τρίτη και 6,2% τον Φεβρουάριο. Το παλλάδιο σημειώνει άνοδο 1,4% λόγω ανησυχίας για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού. Η Ρωσία παράγει περίπου το 40% του παλλαδίου που εξορύσσεται παγκοσμίως. Το ασήμι και η πλατίνα έπεσαν.