Σε υψηλό 19 μηνών ο χρυσός – Ξεπέρασε τις 2.000 δολ. ανά ουγγιά

Σε υψηλό 19 μηνών ο χρυσός – Ξεπέρασε τις 2.000 δολ. ανά ουγγιά
pexels Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Σε υψηλό 19 μηνών «σκαρφάλωσε» ο χρυσός έπειτα από το «ban» στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων, τις οποίες επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, με την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις να «χτυπάνε» κόκκινο.

Σημειώνεται πως σε περιόδους αστάθειας οι επενδυτές αναζητούν πάντα επενδυτικά καταφύγια, ώστε να μη χρειαστεί να υποστούν απομείωση των κεφαλαίων τους.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα πολύτιμα μέταλλα έχουν αποκομίσει ένα +12% το 2022. Επίσης, οι συμμετοχές σε χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται χρυσό έχουν ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, με εισροές περίπου 152 τόνων φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το Bloomberg.

Αν μη τι άλλο, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία επηρεάζουν όλο τον κόσμο, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και ωθώντας τα εμπορεύματα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η τελευταία απόφαση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου πυροδότησε δε περαιτέρω φόβους για την εντατικοποίηση των πιέσεων στις τιμές, καθώς το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται.

«Η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος στην Oversea-Chinese Banking Corp. «Όλοι είδαμε ότι έρχεται, αλλά είναι σαν μια στιγμή πτώσης στο τρενάκι του λούνα παρκ. Με αυτή την απαγόρευση, το πετρέλαιο θα τύχει διαπραγμάτευσης σε επίπεδα ρεκόρ. Με αυτόν τον συσχετισμό, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί το κίτρινο μέταλλο μπορεί επίσης να διαπραγματεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό σύντομα».

Επισημαίνεται πως η τιμή spot του χρυσού τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 2.049,46 δολάρια ανά ουγγιά (στις 6:28 π.μ. στο Λονδίνο). Μάλιστα, άγγιξε τις 2.070,44 δολ. την Τρίτη, μόλις 5 δολ. λιγότερο από το υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Οι ονομαστικές τιμές του χρυσού θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 2.125 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς «οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τους κινδύνους ύφεσης», ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup Inc. συμπεριλαμβανομένου του Aakash Doshi. έκθεση με ημερομηνία 8 Μαρτίου.

Επίσης, το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 1,8% λόγω ανησυχία για διαταραχές στις αλυσίδες του εφοδιασμού, καθώς η Ρωσία παράγει περίπου το 40% του μετάλλου που εξορύσσεται παγκοσμίως. Το ασήμι και η πλατίνα διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλά του Ιουνίου.