Ιδού πότε το δολάριο και το ευρώ θα βρεθούν σε απόλυτη ισοτιμία

Ιδού πότε το δολάριο και το ευρώ θα βρεθούν σε απόλυτη ισοτιμία
GERMANY - JANUARY 07: Feature: the Dollar is inundatet with Euros / price gains of the Euro against the Dollar, Hand with a Dollar sign coming out of a pile of Euro notes. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)

Καλά νέα για τους οπαδούς του δολαρίου, κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία.

της Λουσίντα Σεν

Το ευρώ και το δολάριο μπορεί να βρεθούν σε απόλυτη ισοτιμία του χρόνου καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα και οι ΗΠΑ αναμένεται να προβούν σε δημοσιονομική χαλάρωση.

Σε ανάλυσή τους την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs προέβλεψαν ότι τα δύο νομίσματα θα έχουν βρεθεί σε απόλυτη ισοτιμία μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Το δολάριο έχει ανέβει κατά 4,4% έναντι του ευρώ και κατά 2% έναντι ενός καλαθιού παγκόσμιων νομισμάτων από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Η τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ είναι 1,06 δολάρια.

Οι επενδυτές θεωρούν τις προτάσεις του Τραμπ για αύξηση των δαπανών για υποδομές με παράλληλες μειώσεις φόρων ως καταλύτη για τόνωση της εγχώριας ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Παράλληλα, αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed που θα αντιστοιχεί στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη θα είναι εν δυνάμει αντιμέτωπη με ένα κύμα εκλογικών νικών που θα έχουν επιτύχει λαϊκιστές υποψήφιοι.

Άλλοι αναλυτές αναμένουν την επίτευξη απόλυτης ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου ακόμα νωρίτερα. «Είναι απολύτως πιθανή η μετάβαση σε απόλυτη ισοτιμία εντός μιας περιόδου από 6 εβδομάδες έως 12 μήνες» λέει ο Μπιλάλ Χαφέζ, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής G10 FX στη Nomura.

Την ίδια στιγμή, όμως, η άνοδος του δολαρίου είναι ένδειξη μεγαλύτερης αστάθειας στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα. Η Τράπεζα Διεθνών Διευθετήσεων ανέφερε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το δολάριο έχει αναδειχθεί στο καλύτερο βαρόμετρο της διάθεσης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου για ρίσκο: όσο περισσότερο αυξάνει το δολάριο, τόσο λιγότερο διατεθειμένες είναι οι τράπεζες να δανείσουν – γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες δαπάνες και υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου.

Πηγή: fortune.com