Σε ιστορικό χαμηλό κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Σε ιστορικό χαμηλό κατέρρευσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο δείκτης ΡΜΙ έκανε βουτιά στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 31,4 μονάδων τον Μάρτιο, από 51,6 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Βυθίστηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 31,4 μονάδων, από 51,6 τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit.

Ο τομέας των υπηρεσιών κατέρρευσε στις 28,4 μονάδες από 52,6 τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση.

Βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, που σαρώνει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, προκαλεί χάος, με καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία να κατεβάζουν ρολά.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) για την Ευρωζώνη, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, βούλιαξε στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 31,4 μονάδων από 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, με διαφορά, μηνιαία πτώση από τα μέσα του 1998 που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα. Η τιμή του δείκτη ήταν χαμηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις, που είχαν γίνει σε έρευνα του Reuters, όπου η μέση πρόβλεψη ήταν 38,8 μονάδες. «Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρωζώνη κατέρρευσε τον Μάρτιο σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Απότομες κάμψεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, καθώς οι κυβερνήσεις παίρνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού», πρόσθεσε.

Όλοι οι επιμέρους δείκτες της έρευνας διαμορφώθηκαν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, που αποτελεί το σημείο καμπής μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας, με τις νέες εργασίες να έχουν πληγεί ιδιαίτερα – ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε στις 29,5 από τις 51,2 μονάδες. «Ο PMI του Μαρτίου υποδηλώνει μία μείωση του ΑΕΠ με ένα τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 2% και είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει προοπτική ακόμη μεγαλύτερης πτώσης», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο μεγαλύτερος, συρρικνώθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας, με τον σχετικό δείκτη PMI να βουλιάζει στις 28,4 από τις 52,6 μονάδες. Οι επιχειρήσεις στράφηκαν στη μείωση των τιμών, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης αισιοδοξίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 34,8 μονάδες από 61,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Τα εργοστάσια επλήγησαν λιγότερο άσχημα, με τον σχετικό δείκτη PMI να υποχωρεί στις 44,8 από τις 49,2 μονάδες – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012 αλλά υψηλότερα από τις προσδοκίες στην έρευνα του Reuters. O δείκτης που μετρά τη μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στις 39,5 από τις 48,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Τα εργοστάσια σε όλη την Ευρωζώνη προχώρησαν σε μείωση του προσωπικού τους, περιόρισαν τα αποθέματα πρώτων υλών και ολοκλήρωσαν ανεκτέλεστες παραγγελίες, καθώς η ζήτηση έκανε βουτιά. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 38,2 από 49,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, σε χαμηλό επίπεδο σχεδόν 11 ετών.