Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία- Το διάγγελμα Κόντε

Σε καραντίνα ολόκληρη η Ιταλία- Το διάγγελμα Κόντε
epa08280263 City police officers watch a few youths gathering at the Fontana di Trevi fountain in Rome, late 08 March 2020. Nearly deserted streets, empty restaurants and closed events in the Italian capital - only a very few nighthawks went outside on a not particularly cold night 08 March in Rome, amid concerns over the spread ot the Covid-19 coronavirus, that more and more affects the social life in Italy. The World Health Organization (WHO) lists Italy with a total of 5,883 confirmed COVID-19 coronavirus cases and 234 deaths as of 08 March. WHO in their latest report said that 105,586 cases of COVID-19 have been confirmed globally by 08 March of which 24,727 were confirmed outside of China - the site of the virus outbreak - with 484 deaths. EPA/MASSIMO PERCOSSI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κόκκινη Ζώνη όλη η Ιταλία», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κόντε.

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς η κυβέρνηση Κόντε επεκτείνει τους έκτακτους περιορισμούς καραντίνας σε όλη την χώρα.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση έγινε με τηλεοπτικό διάγγελμα του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Όλη η Ιταλία θα τεθεί υπό τις συνθήκες που επιβλήθηκαν μέχρι τώρα στη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Οι περιορισμοί θα περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων και όλων των μετακινήσεων εκτός από αυτών για εργασία και τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Κόντε δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών της Ιταλίας και ότι αυτό που είναι τώρα σωστό είναι να παραμείνουν οι άνθρωποι στο σπίτι.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την ανακοίνωση κάνουν λόγο για σοκ, ενώ ο Κόντε δήλωσε πως τα μέτρα ισχύουν από την Τρίτη το πρωί.

Ο Κόντε δήλωσε πριν λίγο ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», πρόσθεσε. «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Α’ Εθνικής.

60 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την απόφαση. Το διάταγμα που υπογράφει απόψε κιόλας ο Κόντε προβλέπει απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων, το κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων, ντίσκο και παμπ και ακύρωση όλων των αθλητικών εκδηλώσεων. Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά έως τις 3 Απριλίου.

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε πριν λίγο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι νεκροί έφθασαν τους 463 και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι 9.172.