Σε κατάσταση έκτακτης κηρύσσεται το Τόκιο- Τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σε κατάσταση έκτακτης κηρύσσεται το Τόκιο- Τι θα γίνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες
epa08318051 (FILE) - A pedestrian wearing a protective face mask walks past the emblem of the Tokyo Olympic Games in Tokyo, Japan, 23 March 2020 (re-issued on 24 March 2020). The International Olympic Committee (IOC) on 24 March 2020 announced that the Tokyo 2020 Olympic Games will be postponed to 2021 due to the ongoing coronavirus COVID-19 pandemic. EPA/KIMIMASA MAYAMA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νασιμούρα, στον οποίο έχει ανατεθεί να συντονίσει την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία, διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί από τη 12η Ιουλίου λόγω έξαρσης της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας ως και την 22η Αυγούστου εν μέσω του νέου κύματος μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, δήλωσε αρμόδιος υπουργός, εξέλιξη η οποία ρίχνει βαριά σκιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νασιμούρα, στον οποίο έχει ανατεθεί να συντονίσει την κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία, διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί από τη 12η Ιουλίου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, θα διεξαχθούν από την 23η Ιουλίου ως την 8η Αυγούστου.

Πιθανό οι Ολυμπιακοί να διεξαχθούν χωρίς θεατές

Η ιαπωνική πρωτεύουσα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τα μέσα Μαΐου και η κυβέρνηση εξετάζει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς θεατές. Χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 920 νέες μολύνσεις στο Τόκιο, αριθμός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Μετά τη συνάντηση, ο Σούγκα ορκίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προληφθεί αύξηση των κρουσμάτων» και πως η τελική απόφαση για την παρουσία ή όχι θεατών στους αγώνες θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη από τον Μάρτιο, οι διοργανωτές είχαν αποφασίσει την απαγόρευση της έλευσης ξένων θεατών στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία των Αγώνων. Τον Ιούνιο ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η παρουσία εγχώριων θεατών, αλλά με την πλήρωση του 50% των θέσεων κάθε αγωνιστικού χώρου και με ανώτατο όριο τα 10.000 άτομα.

Ωστόσο, λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης, οι ιαπωνικές αρχές άφησαν το ενδεχόμενο οι Αγώνες να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Η Ιαπωνία δεν συγκαταλέγεται στις χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την επιδημία, ωστόσο έχουν καταγραφεί επισήμως 14.800 θάνατοι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το ιαπωνικό σύστημα υγείας μπορεί να δοκιμαστεί σκληρά κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους θα συμμετάσχουν περίπου 11.000 αθλητές.