Σε καθεστώς «παράλυσης» παραμένουν οι ΗΠΑ

Σε καθεστώς «παράλυσης» παραμένουν οι ΗΠΑ

Με «μίνι νομοσχέδια» σκοπεύουν να κινηθούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα απειλεί να τα σταματήσει με βέτο.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόενερ δήλωσε σήμερα ότι το Σώμα δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό, ώστε να τερματιστεί η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ενώ επιπροσθέτως ζήτησε περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι θα κηρύξουμε στάση πληρωμών. Όμως, εάν πρόκειται να αυξήσουμε το ποσό των χρημάτων που επιτρέπεται να δανειστούμε, τότε οφείλουμε να κάνουμε κάτι για το πρόβλημα των δαπανών και την απουσία οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο Μπόενερ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

«Δεν είναι παιχνίδι! Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, ούτε κι εγώ την θέλω. Αυτό που ζητάμε είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε, να ξανανοίξουμε το κράτος και να εισάγουμε την ίση εφαρμογή του Obamacare για όλους τους Αμερικανούς. Είναι τόσο απλό. Και αυτό ξεκινά με μια απλή συζήτηση», είπε ο Μπόενερ που επέκρινε τον πρόεδρο Ομπάμα επειδή αρνείται να διαπραγματευτεί το θέμα του προϋπολογισμού ενώ συνεχίζεται, για τέταρτη ημέρα, το «κλείσιμο» του κράτους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε την Τρίτη να κλείσει μια σειρά από μη αναγκαίες υπηρεσίες, καθώς τα δύο κόμματα, το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την έγκριση του προϋπολογισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι έθεταν ως προϋπόθεση για να αναβληθεί για ένα έτος η εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας, του αποκαλούμενου Obamacare.

Διαβάστε ακόμη: Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν

Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουσία έχουν προτείνει να γίνει διαπραγμάτευση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, αλλά θέτουν ως όρο να ψηφιστεί πρώτα από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση, για έξι εβδομάδες, της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθετούν τις τελευταίες ημέρες μια στρατηγική επαναλειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών «με το σταγονόμετρο», αρχής γενομένης από τα πάρκα, τα μουσεία και τα εθνικά μνημεία. Αυτή η προσέγγιση ωστόσο, χαρακτηρίζεται «υποκριτική» από τους Δημοκρατικούς που αρνούνται να την ακολουθήσουν.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε και σήμερα ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει βέτο στα «μίνι νομοσχέδια» που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι για να ξανανοίξουν ορισμένες υπηρεσίες. «Η εξέταση νομοσχεδίων περί επιχορηγήσεων κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν συνιστά σοβαρό ή υπεύθυνο τρόπο για τη λειτουργία της κυβέρνησης», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Στις 17 Οκτωβρίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να εξαντλήσει το όριο δανεισμού της και επαφίεται στο Κογκρέσο να αυξήσει το νόμιμο όριο του χρέους. Ο Μπένερ φέρεται να δήλωσε σήμερα στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι δεν θα βασιστεί στις ψήφους των Δημοκρατικών για να περάσει ένα «καθαρό» νόμο για το όριο του χρέους από τη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: «Σταματήστε αυτήν την φάρσα τώρα!»