Σε κυκλώνα αναβαθμίζεται ο «Ιανός»- Κινείται προς τη Δυτική Ελλάδα

Σε κυκλώνα αναβαθμίζεται ο «Ιανός»- Κινείται προς τη Δυτική Ελλάδα
Σταγόνες βροχής πάνω σε τζάμι στην Εύβοια, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα νότια, χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης και πτώση της θερμοκρασίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκλεισε η ακτοπολοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης, κλειστά τα σχολεία αύριο στο νησί. Δείτε Live την πορεία του κυκλώνα. Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο.

Ευρεία σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου «Ιανός», που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες. Μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Να σημειωθεί ότι είναι κλειστή η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία.  Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί. Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά- Κυλλήνη και Ιθάκη- Σάμη- Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».