Σε κλίμα εκλογών η Γαλλία

Σε κλίμα εκλογών η Γαλλία

Περίπου 400.000 έψουν ψηφίσει μέχρι στιγμής στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για τους Σοσιαλιστές.

Τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία οι Σοσιαλιστές καλούνται σήμερα στις κάλπες στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ επτά υποψηφίων. Ο νικητής θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει την αριστερά και να ριχθεί σε μια προεκλογική μάχη στην οποία κυριαρχούν οι υποψήφιοι της δεξιάς και της άκρας δεξιάς.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00. Ο δεύτερος γύρος, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους, θα διεξαχθεί στις 29 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, στα μισά της ψηφοφορίας είχαν ψηφίσει 400.000 άνθρωποι, με βάση στοιχεία από τα δύο τρίτα των εκλογικών τμημάτων. Στις προηγούμενες προκριματικές, το 2011, την ίδια ώρα είχαν ψηφίσει 744.500 άνθρωποι.

Στις προκριματικές μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε δηλώσει ότι ενστερνίζεται τις πολιτικές αξίες της κεντροαεριστεράς και πληρώσει ένα ευρώ για τη συμμετοχή του. Ο ηγέτης του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς έχει δηλώσει ότι θα θεωρηθεί επιτυχία η συμμετοχή 1,5-2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων και ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές.
Επικρατέστεροι μεταξύ των επτά υποψηφίων θεωρούνται ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι πρώην υπουργοί Μπενουά Αμόν και Αρνό Μοντεμπούρ.

Προς το παρόν οι προεδρικές εκλογές –ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου– μοιάζουν να είναι μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του συντηρητικού υποψήφιου Φρανσουά Φιγιόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Μεταξύ των υποψήφιων της αριστεράς, τρεις είναι αυτοί που ξεχωρίζουν στην πρόθεση ψήφου: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ρίχθηκε στην κούρσα αφού ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Βενσέν Πεγιόν, μοιάζει να ακολουθεί από μακριά, όμως η ομάδα του προειδοποιεί για μια «έκπληξη» στις κάλπες.

Μεγάλος άγνωστος του πρώτου γύρου των προκριματικών είναι η συμμετοχή, την οποία παρακολουθούν με προσοχή οι αναλυτές. Μόνο μια συνειδητή κινητοποίηση των ψηφοφόρων θα δώσει στον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, που θα ανακηρυχθεί στις 29 Ιανουαρίου, αρκετή νομιμοποίοηση απέναντι στις δύο προσωπικότητες που έμειναν μακριά από τις προκριματικές: τον Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών που εμφανίζεται πιο δεξιός από τους Σοσιαλιστές, και τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Και οι δύο συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποστηρικτών στις δημόσιες εμφανίσεις τους και προς το παρόν εμφανίζονται στην τρίτη και την τέταρτη θέση στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό μια μικρή συμμετοχή στις προκριματικές θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είναι βαθιά διχασμένο, υπογραμμίζουν σήμερα πολλοί Γάλλοι αρθογράφοι.

Διαβάστε επίσης: 2017: Η Ευρώπη σε εκλογές

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν «1,8 με 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι», την ώρα που στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς συμμετείχαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε έναν από τους δύο γύρους.

Ο Βαλς, 54 ετών που προέρχεται από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον πρώην υπουργό Παιδείας Χαμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο.

«Η αριστερά κερδίζει όταν είναι αξιόπιστη, με προτάσεις που είναι αξιόπιστες», υπογράμμισε ο Βαλς, ο οποίος όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τον Δεκέμβριο φαινόταν να είναι το φαβορί, όμως πλέον έχει χάσει την ώθησή του.

Από την άλλη ο Χαμόν χαίρει μιας ευνοϊκής δυναμικής από τις δημοσκοπήσεις και έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως «έχει έρθει η ώρα μου».

Στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών μαζί με τον Χαμόν εμφανίζεται ο Μοντεμπούργκ, που έχει αυτοανακηρυθεί υποψήφιος «των εργαζόμενων» και του «made in France». Ο Μοντεμπούργκ συνέχισε να επικρίνει την Παρασκευή τον Ολάντ για τη λιτότητα και τις υποσχέσεις που δεν τήρησε αναφορικά με την Ευρώπη.

Εκτός από τα τρία φαβορί και τον Πεγιόν, υποψήφιοι είναι επίσης η πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς Σιλβιά Πινέλ και δύο οικολόγοι: ο Φρανσουά ντε Ριγκί και ο Ζαν-Λικ Μπεναμιά.

Διαβάστε επίσης: Φρανσουά Φιγιόν: Από μόνιμα…χαμένος, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη Λεπέν