Σε κρατική υπόθεση εξελίσσονται τα κρυπτονομίσματα- Ποιες χώρες τα έχουν υιοθετήσει

Σε κρατική υπόθεση εξελίσσονται τα κρυπτονομίσματα- Ποιες χώρες τα έχουν υιοθετήσει
pexels

Σε κρατική υπόθεση αναδεικνύεται το Bitcoin και γενικά η αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ως γνωστόν, τον χορό για την υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμιμου χρήματος άνοιξε το Ελ Σαλβαδόρ. Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Μπουκέλε, σχεδόν σόκαρε την παγκόσμια οικονομική κοινότητα όταν ανακοίνωσε ότι το κρυπτονόμισμα θα γίνεται δεκτό ως μέσο συναλλαγής. 

Φυσικά, πολλές ήταν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιουσιακό στοιχείο, που δύσκολα θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Μπουκέλε επιμένει, θεωρώντας το  «τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τρόπο μεταφοράς» δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα αλλά και έναν τρόπο για μη χάνονται εκατομμύρια δολάρια σε μεσάζοντες.

Από κοντά ακολουθεί και η Ουκρανία, με το Κίεβο να διακρατά, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περί τα 6.351 Bitcoin, δηλαδή περίπου 1,7 δισ. δολάρια ή το 1,2% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα στην Ουκρανία λειτουργούν ήδη πάνω από 100 εταιρείες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Μάλιστα, στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia, πρόκειται να δημιουργηθεί μονάδα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Το εργοστάσιο θα είναι μια σύμπραξη της κρατικής εταιρείας που διαχειρίζεται πυρηνικές εγκαταστάσεις Energoatom και της H2, ιδιωτικής εταιρείας, ενώ θα περιλαμβάνει μια επένδυση ύψους 700 εκατ. δολαρίων.  

«Η Ουκρανία θα γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για κρυπτονομίσματα» δήλωσε στο Foreign Policy ο υφυπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Alex Bornyakov.  

Την ίδια στιγμή, στη Βουλγαρία, όπως έχει γίνει γνωστό, στα κρατικά ταμεία ίσως βρίσκονται 213.519 bitcoin, δηλαδή περίπου 7,6 δισ. δολάρια, ή αλλιώς πάνω από το 11% του ΑΕΠ της χώρας.  

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία ήταν εξαρχής πολύ φιλική με τα κρυπτονομίσματα, ενώ στη χώρα μπορεί να συναντήσει παντού ATM για κρυπτονομίσματα και να συμμετάσχει σε συνέδρια.

Εσχάτως, νέο νομοσχέδιο, που υποβλήθηκε στην Εθνοσυνέλευση του Παναμά ρυθμίζει τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως επισήμων νομισμάτων, που προορίζονται για μέσα συναλλαγής. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα νομικά και φυσικά πρόσωπα στον Παναμά.

Θα μπορούν να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ως μέσα πληρωμής σε τυχόν αστικές ή εμπορικές συναλλαγές.

Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε την Πέμπτη 26 Αυγούστου στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ότι θα αναγνωρίσει και θα ρυθμίζει τα κρυπτονομίσματα για πληρωμές στο νησιωτικό κράτος.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε την Παρασκευή 27 Αυγούστου ότι συντάσσει νομοθεσία για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές και την έκδοση αδειών για παρόχους υπηρεσιών που συνδέονται με εικονικά περιουσιακά στοιχεία.