Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ

Κάλεσμα του Υπουργού Εργασίας στους οφειλέτες να αξιοποιήσουν την τελευταία ευκαιρία.

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα επεκταθεί η ρύθμιση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η οποία προβλέπει πως όσοι οφειλέτες ρυθμίσουν τα χρέη του 2013 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, θα μπορούν να ενταχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση για βεβαιωμένες οφειλές έως και τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει επόμενη ρύθμιση και κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Η πολιτική των συνεχών ρυθμίσεων έβλαψε, κατά τον κ. Βρούτση, το ασφαλιστικό σύστημα, καθώς καλλιέργησε την ασυνέπεια και επανέλαβε ότι με την ίδρυση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που νομοθετήθηκε πρόσφατα, θα σταματήσει οριστικά η συνεχής συσώρευση χρεών προς τα Ταμεία.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Εργασίας δίνει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, καθώς τους επιτρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Χωρίς απολύσεις, δεν υπάρχει δόση διευκρινίζει ο Υπ. Οικονομικών

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι με τη ρύθμιση των 12 δόσεων θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν οφειλές μεταξύ 15.000 και 20.000 ευρώ που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών.

Αναφερόμενα στο θέμα των δυσκολιών που υπήρχαν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, πριν τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, τα ίδια στελέχη τόνιζαν το γεγονός ότι κάθε ασφαλιστικό ταμείο χρησιμοποιούσε δικό του σύστημα, οδηγούσε στη συσώρευση χρεών.

Το ΙΚΑ για παράδειγμα που εφάρμοζε συστηματικά τον «Κώδικα Διατάξεων για την Είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων» (ΚΕΔΕ) είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακόμη και από το φορολογικό σύστημα. Αντίθετα ο ΟΑΕΕ, που δεν αναζητούσε τις οφειλές εμφανίζει σήμερα μεγάλα ελλείμματα που κατά μεγάλο μέρος οφείλονται στη συσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο ΟΑΕΕ πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποστείλει τις επόμενες μέρες, 370.000 έως 380.000 επιστολές προς τους οφειλέτες του Οργανισμού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Τον περασμένο χρόνο είχαν αποστείλει 90.000 επιστολές προς οφειλέτες που είχαν σαν αποτέλεσμα την είσπραξη του 38% των οφειλομένων ποσών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ