Σε ποια μέτρα ετοιμάζεται να πει το «ναι» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Σε ποια μέτρα ετοιμάζεται να πει το «ναι» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EUROGROUP ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Το αίνιγμα του ΔΝΤ και το εάν θα κάνει αποδεκτές τις ελληνικές προτάσεις παραμένει.

Ελπίζοντας έως την τελευταία στιγμή στο “όπλο” της πολιτικής διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αρνείται να στείλει, όπως της είχε ζητηθεί από τους θεσμούς, την πρότασή της για τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η δημοσιονομική τρύπα του 2018, αλλά και της επόμενης διετίας 2019-2020.

Αντίθετα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να στείλει ένα γράμμα κενό συγκεκριμένων δεσμεύσεων και να ανακοινώσει πως θα παρουσιάσει δια ζώσης την πρότασή του στο Eurogroup της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει νέα μείωση στο αφορολόγητο το 2018, στο ύψος των 6.000 ευρώ, καθώς και νέα αύξηση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% και παράλληλα την παράταση του κόφτη έως και το 2019. Στην πρόταση για παράταση του κόφτη θα περιλαμβάνεται και η δέσμευση ότι οι περικοπές που αυτός θα επιφέρει θα αφορούν σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να επιμένει πως δεν θα νομοθετήσει μέτρα πέραν του 2018, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ψήφισης πρόσθετων μέτρων για το 2018.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα και αυτή αναμένεται να είναι η επικρατούσα τάση στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ουσιαστικά, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι ελληνικές προτάσεις δεν θα ικανοποιήσουν το Ταμείο, το οποίο ζητάει να ψηφιστούν προκαταβολικά τα μέτρα 4,5-5 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Οι συζητήσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν γρήγορα, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να μεταθέτουν για άλλη μια φορά το χρονικό ορόσημο και μετά την 20η Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας πως κάτι τέτοιο “δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου”.

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούν πως μετά τον Φεβρουάριο αρχίζει το “εκλογικό καλεντάρι” και καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην αφήσει τις εκκρεμότητες έως τότε χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου για τις εξελίξεις μετά από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Διαβάστε ακόμη: Πώς υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες τη νέα επιστολή Τσακαλώτου