Σε ποιο βαθμό τροφοδοτούν οι «μετοχές meme» τις αγορές;

Σε ποιο βαθμό τροφοδοτούν οι «μετοχές meme» τις αγορές;
This illustration photo shows a person checking the GameStop stock on a smartphone on February 17, 2021 in Los Angeles as the Reddit, Citadel, Robinhood and Melvin Capital logos are seen on the background ahead of the virtual hearing involving GameStop stocks. - The House Committee on Financial Services will hold a hearing, titled "Game Stopped? Who Wins and Loses When Short Sellers, Social Media, and Retail Investors Collide" on February 18, 2021. CEOs Reddit, Robinhood, Citadel and Melvin Capital are expected to testify. (Photo by Chris DELMAS / AFP) Photo: AFP

της Jessica Mathews

Ο Howard Silverblatt εργάζεται στην S&P Global, την εταιρεία που επιβλέπει τους δείκτες S&P, εδώ και 44 χρόνια. Δεν έχει ξαναδεί κάτι σαν αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτό «δεν είναι απλώς κάτι που πρέπει να κοιτάμε και να αστειευόμαστε», λέει ο Silverblatt για τους επενδυτές που συρρέουν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit και ρίχνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό που έχει γίνει πλέον γνωστό ως «μετοχές meme».

Η φρενίτιδα ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν μια πληθώρα μικροεπενδυτών συσπειρώθηκε γύρω από τη λιανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών GameStop και ανάγκασε τα hedge funds να βγουν από τις θέσεις short τους – τα πονταρίσματά τους στο ότι οι μετοχές θα έπεφταν. Η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.252% από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ήταν η πρώτη φορά που ένα πλήθος υποτίθεται απληροφόρητων επενδυτών είχε ξεπεράσει σε τέτοιο βαθμό τους θεσμικούς επενδυτές. Για τον Silverblatt, ήταν επίσης μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος των μετοχών meme – οι Bed Bath & Beyond, Beyond Meat και Clover Health έχουν από τότε ενταχθεί στη λίστα – στην ευρύτερη αγορά έχει υπάρξει ελάχιστος. «Δεν μπορούμε πλέον, όμως, να πούμε ότι αυτό θα ισχύει πάντα», λέει ο Silverblatt.

Οι μετοχές FAANG [Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google (Alphabet)] είναι τα μεγαθήρια της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που τείνουν να επηρεάζουν την αγορά. Όπως φάνηκε το 2020, οι ισχυρές επιδόσεις αυτών των εταιρειών μπορούν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα κέρδη της αγοράς μέσω μιας πανδημίας, ακόμη και με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη και τις πόλεις να «κατεβάζουν διακόπτες». Ο αντίκτυπος των σχετικά μικροσκοπικών μετοχών meme στη συνολική αγορά ωχριά μπροστά σε εταιρείες όπως η Amazon με κεφαλαιοποίηση 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή η Apple με κεφαλαιοποίηση 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμα κι έτσι, όμως, ο αντίκτυπος των μετοχών meme – και ιδίως της GameStop – στον τομέα των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης είναι αξιοσημείωτος.

Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης της S&P, ο οποίος παρακολουθεί 600 εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ σε 11 κλάδους, έχει τη GameStop …στρογγυλοκαθισμένη στην 1η θέση όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, παρά την πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας μετά την ανακοίνωσή της ότι η διαπραγμάτευση της μετοχής της βρίσκεται υπό έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η κεφαλαιοποίηση της GME ξεπερνούσε τα 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς στις 11 Ιουνίου. Η δεύτερη σε κεφαλαιοποίηση είναι η Macy’s, η οποία έκλεισε στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει υπερτριπλάσια έσοδα από εκείνα που είχε η GameStop το 2020.

«Αυτό είναι αφύσικο – εννοώ ότι είναι ακραίο», λέει ο Silverblatt για την κεφαλαιοποίηση της GameStop σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του δείκτη.

Οι δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν άνοδο φέτος. Τόσο ο δείκτης S&P 600 όσο και ο δείκτης Russell 2000, ο οποίος παρακολουθεί τις 2.000 μικρότερες εταιρείες του δείκτη Russell 3000, έχουν ανέβει περισσότερο από 70% τους τελευταίους 12 μήνες. (Φυσικά, οι αγορές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ευημερούν επίσης. Ο S&P 500 έκλεισε την Παρασκευή στο επίπεδο-ρεκόρ των 4.243,91 μονάδων).

Τα funds που παρακολουθούν τους δείκτες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν επωφεληθεί από την έξαρση των μετοχών meme. Και το ίδιο ισχύει για τα στελέχη εταιρειών όπως η AMC Entertainment, τα οποία εξασφαλίζουν εκατομμύρια από τη ρευστοποίηση των μετοχών τους.

Πηγή: Fortune.com