Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία – Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία – Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ώρες
Οχήματα και περαστικοί διασχίζουν τη Λεωφ. Βας. Κωνσταντίνου, που έχει πλημμυρίσει λόγω της καταρρακτώδους βροχής που πέφτει τις τελευταίες ώρες στην Αττική, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021. Διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα. Η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 22 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισχυρές βροχές σημειώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει από δυτικά τη χώρα μας.

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στα δυτικά τμήματα της χώρας με την μέγιστη βροχόπτωση έως το πρωί του Σαββάτου 11/12 να καταγράφεται στα Θεοδώριανα Άρτας (157 χιλιοστά), σύμφωνα με το meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων κυρίως για το Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές των δυτικών ηπειρωτικών. Επίσης σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Μήνυμα από το 112

Σημειώνεται ότι μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε χθες μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η αυριανή πρόγνωση του καιρού

Την Κυριακή αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, στα βόρεια και στο Αιγαίο. Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία, με μικρή πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ