Σε πορεία ανάκαμψης οι εισηγμένες εταιρείες

Σε πορεία ανάκαμψης οι εισηγμένες εταιρείες

Οι πωλήσεις και τα EBITDA κινήθηκαν ανοδικά τονίζει η Beta ΑΕΠΕΥ. Οι πρωταγωνιστές.

Θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία των εισηγμένων επιχειρήσεων. Η τάση ανάκαμψης επιβεβαιώνεται και στο 9μηνο, καθώς τόσο οι πωλήσεις όσο και τα EBITDA σημείωσαν άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta ΑΕΠΕΥ από τους ισολογισμούς 202 εταιριών, από τις 83 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη, 42 εμφάνισαν αύξηση κερδών, 22 μείωσαν τα κέρδη τους ενώ 19 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.

Από τις 119 ζημιογόνες εισηγμένες, οι 35 εμφάνισαν αύξηση ζημιών, οι 65 μείωση ενώ 19 εισηγμένες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.

Στο σχόλιό του, ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της χρηματιστηριακής, Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει: «Το γύρισμα του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να κεφαλαιοποιείται κατά κύριο λόγο στην γραμμή των λειτουργικών αποτελεσμάτων».

Ο τζίρος στο εννεάμηνο παρουσιάζει οριακή αύξηση κατά 1,4% ενώ το γ’ τρίμηνο κλείνει με ελαφρώς καλύτερη επίδοση στο +2,8%. Δεδομένου ότι στο β’ τρίμηνο υπήρχε ουσιαστικά στασιμότητα (-0,5%) στην μεταβολή του κύκλου εργασιών η επιστροφή σε αυξητικούς ρυθμούς εκτός του ότι συμβαδίζει με τον αναθεωρημένο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ έχει εμφανίσει μεγαλύτερες ελαστικότητες σε κλάδους που δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον Τουρισμό όπως το λιανικό εμπόριο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το τρίμηνο έκλεισε με συγκρίσιμο τζίρο 18,7 δισ. ευρώ έναντι 17,8 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 51,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου οποίος έχει και την μεγαλύτερη αύξηση (+31%) στο σύνολο είναι 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα βελτιώνεται καθώς οι εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν αύξηση 7,5% στο εννεάμηνο και 6,3% στο γ’ τρίμηνο. Δεδομένης της υψηλότερης αύξησης σε σχέση με τον τζίρο το λειτουργικό περιθώριο βελτιώνεται κατά 36 μονάδες βάσης στο σύνολο φθάνοντας στο 10,87% στο γ’ τρίμηνο ενώ στο εννεάμηνο το σχετικό μέγεθος βρίσκεται στο 10,10%. Είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αναγνώσεις αυτής της περιόδου καθώς το διψήφιο ποσοστό στο λειτουργικό περιθώριο αφήνει μια απόσταση ασφαλείας για το τι θα μείνει την τελική γραμμή. Ιστορικά οι χρονιές που έκλεισαν με 10+% περιθώριο ήταν θετικές και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Λόγω της επαναληπτικής ιδιότητας των λειτουργικών κερδών η χρήση του 2014 μπορεί να μην αφήνει ισχυρά κέρδη μετά από φόρους, έχει θέσει ωστόσο τις βάσεις για μια εξαιρετική συνέχεια στην επόμενη χρονιά.

Η τελική γραμμή εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 941 εκατ. ευρώ που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα υψηλά έκτακτα της Τράπεζας Πειραιώς. Από εκεί και πέρα ο τουρισμός έχει αναλάβει να οδηγήσει το τρίμηνο. Για να γίνει κατανοητή η επίδραση του γ’ τριμήνου στην κερδοφορία οι 17 πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εποχικής αύξησης τζίρου στο ΧΑ συνεισφέρουν 299 εκατ. ευρώ στα 396 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών (75%) που είναι το σύνολο συνεισφοράς των εμποροβιομηχανικών εταιριών. Στο αντίστοιχο περυσινό γ’ τρίμηνο η επίδοση ήταν οριακά υψηλότερη (302 εκατ. ευρώ) λόγω των καλύτερων μεγεθών της Coca Cola (+14 εκατ. ευρώ) ωστόσο σε ποσοστιαία βάση η συνεισφορά είναι πολύ υψηλότερη από το 2013 (65%).

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών συνέχισε την αποκλιμάκωση της παρουσιάζοντας μικρή αλλά σταθερή βελτίωση. Η εξέλιξη αποδίδεται στον παράγοντα εποχικότητα και πλέον ο σχετικός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2011 (43% Κερδοφόρες – 57% ζημιογόνες). Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2011 η περίοδος αφορούσε 248 ισολογισμούς ενώ πλέον οι ισολογισμοί που συμμετέχουν στα αποτελέσματα είναι 202. Αφενός ο τραπεζικός κλάδος έχει συρρικνωθεί από τότε αφετέρου οι εταιρικές πράξεις εξαγορών αλλά και η μη βιώσιμη εικόνα πολλών εταιριών έχει μειώσει τον αριθμό των εισηγμένων εταιριών. Από την άλλη πλευρά μόνο μία εισαγωγή εταιρίας έχει πραγματοποιηθεί από τότε. Ο δείκτης αυτός είναι καθοριστικός καθώς αποτυπώνει τον συστημικό κίνδυνο των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των δυνητικών νέων προβλέψεων που οι τραπεζικοί ισολογισμοί πιθανόν θα κληθούν να εγγράψουν.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες συνεχίστηκε η βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με την μείωση στο κόστος χρηματοδότησης (αύξηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα 2,8%), την μείωση των οργανικών εξόδων λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης (1,6%) αλλά και την αύξηση των προβλέψεων (+104%) ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ισολογισμοί με τις προβλέψεις των πρόσφατων τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Πρωταγωνιστές
Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών όπου υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης στα αποτελέσματα. Δυνατούς ισολογισμούς και καλή επίδοση στην τελική γραμμή είχαν Μυτιληναίος, Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo και FFGroup.

Συνέχισαν με καλό τρίτο τρίμηνο την χρονιά από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Grivalia Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΜΕΤΚΑ ενώ από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πολύ καλή εικόνα είχαν οι ΟΛΠ, Autohellas, Πλαίσιο, Σαράντης και Καρέλιας.

Από τις μικρές εταιρίες δυνατό τρίτο τρίμηνο είχαν οι Centric, MLS Πληροφορική, Byte, Πλαστικά Κρήτης, Mevaco, As Company, Creta Farm, Καραμολέγκος, Πετρόπουλος, Καράτζης, Kleeman, Flexopack, Δαίος Πλαστικά, Κυλ. Λούλη, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren Combinat, Ελτρακ, Κανάκης και Paperpack.

Στις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης ή μείωσης ζημιών που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την λογική έχουν κινηθεί τα αποτελέσματα του Τιτάνα, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ της Μοτορ οιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στον αντίποδα αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Άνεμος, Frigoglass, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.