Σε πορτοκαλί συναγερμό οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις

Έξι Απάτσι στα Δωδεκάνησα στη «μάχη» για τους πραξικοπηματίες.

Σε πορτοκαλί συναγερμό έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο. Σκοπός είναι να αποτραπεί η πιθανότητα να επαναληφθεί κάποιο περιστατικό, όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη όταν ένα τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στην ελληνική επικράτεια.

Στο Πεντάγωνο έχουν θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο για να αποτρέψουν την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά νησιά ή άλλο τμήμα της χώρας. Όπως πληροφορείται το www.protothema.gr τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έξι επιθετικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι μεταστάθμευσαν στην Κω (ένα ζεύγος), στην Λέρο (ακόμη δύο ελικόπτερα) και στην Ρόδο (τα άλλα δύο) με σκοπό να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα ώστε αν χρειαστεί να αποτρέψουν την είσοδο Τούρκων πραξικοπηματιών σε ελληνική επικράτεια.

Μαζί με δύο Super Puma που βρίσκονται στην Ρόδο (το ένα βρίσκεται μόνιμα στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το άλλο έφτασε χθες Τετάρτη από την Ελευσίνα) τα έξι Απάτσι του ελληνικού στρατού που μεταφέρθηκαν στα Δωδεκάνησα είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστούν ομάδες Τούρκων που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, ωστόσο τα επιθετικά ελικόπτερα έχουν προσγειωθεί στα αεροδρόμια της Κω, της Λέρου και της Ρόδου, δίπλα σχεδόν από τους τουρίστες που αυτή την εποχή κάνουν διακοπές στα νησιά.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης τα δύο Super Puma μαζί με άλλα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης έκαναν αποτρεπτικές περιπολίες στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Την παρουσία του στο Αιγαίο έχει αυξήσει και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς στα πλοία που περιπολούν ούτως ή άλλως έχουν προστεθεί κι άλλες μονάδες με σκοπό να εποπτεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή. Τη νύχτα της Τετάρτης βρίσκονταν εν πλω τα περιπολικά του ΠΝ που ελλιμενίζονται στα νησιά, ενώ επιπλέον η κανονιοφόρος Ναυμάχος έπλεε κοντά στην Κω, η πυραυλάκατος Βότσης κινούνταν στην περιοχή της Σύμης και η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου επεκτεινόταν στη Χίο, την Σάμο και την Λέσβο όπου βρίσκονταν άλλες μονάδες του ελληνικού στόλου.

Σχετικά άρθρα