Σε προ-covid επίπεδα η κίνηση στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους

Σε προ-covid επίπεδα η κίνηση στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους
Αυτοκίνητα κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης, την τελευταία ημέρα πριν το 2ο καθολικό lockdown ολόκληρης της χώρας, Αθήνα Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020. Αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων αλλά και εμπορική κίνηση στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας, παρατηρήθηκε μια μέρα πριν το καθολικό κλείσιμο ολόκληρης της χώρας, ως μέσο προφύλαξης ενάντιο στο 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κίνηση στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους επανάκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουτσούκο, πρόεδρο Hellastron/ διευθύνοντα σύμβουλο Εγνατία Οδός ΑΕ, ο οποίος μίλησε στην 3η ημέρα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών -ITC 2022, που διοργανώνεται από τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Όπως είπε, «την περίοδο της covid σημειώθηκε μεγάλη πτώση της χρήση των αυτοκινητόδρομων από τα ΙΧ, που άγγιξε ακόμα και το 70%, ενώ στα φορτηγά η μείωση ήταν μικρότερη». Πλέον, όπως υποστήριξε, η κίνηση πλέον στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους έχει σχεδόν επανέλθει στα επίπεδα του 2019.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να φτιάξει ένα δίκτυο αντάξιο ευρωπαϊκών επιπέδων, με τη χώρα να βρίσκεται στην 7η στη σχετική ευρωπαϊκή λίστα ανάμεσα σε 21 χώρες».

Επισήμανε ότι «τα τελευταία 2-3 χρόνια έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων, πλέον έχουμε έναν πομποδέκτη και μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε σε όλους τους δρόμους της Ελλάδας».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της αναλογικότητας των διοδίων επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή εκτιμάται στο 60%-70% και στο επόμενο διάστημα θα φτάσει στο 100%.