Σε πτώση το Bitcoin εν όψει Fed – H άνοδος των επιτοκίων αυξάνει τις πωλήσεις

Σε πτώση το Bitcoin εν όψει Fed – H άνοδος των επιτοκίων αυξάνει τις πωλήσεις
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Πτώση σημειώνουν τόσο το Bitcoin όσο και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αμερικανικές μετοχές, καθώς οι traders αναμένουν ότι  η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια. Το πρώτο τη τάξει κρυπτονόμισμα διαπραγματεύτηκε 3% χαμηλότερα σε ημερήσια βάση, στα 38.300 δολ., έχοντας δοκιμάσει την αντίσταση των 40.000 δολ. αργά τη Δευτέρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq 100 διαπραγματεύθηκαν 0,5% χαμηλότερα, σηματοδοτώντας μια συνεχιζόμενη αποστροφή κινδύνου. Τη Δευτέρα, ο δείκτης υποχώρησε 2%, οδηγώντας τον S&P 500 και τον Dow Jones χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές μετέφεραν χρήματα σε μετοχές αξίας από μετοχές ανάπτυξης εν όψει μιας επικείμενης αύξησης των επιτοκίων της Fed την Τετάρτη.

Σημειώνεται πως με το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed στο 0,08%, οι traders ανέμεναν σύσφιξη 175 μονάδων βάσης για το 2022. Αυτό ισοδυναμεί με αυξήσεις επιτοκίων επτά τετάρτων (25 μονάδες βάσης). 

Η hawkish προεξόφληση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Υποδηλώνει δε δυσοίωνες βραχυπρόθεσμες προοπτικές για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, καθώς οι traders «βλέπουν» το επιτόκιο να κορυφώνεται περίπου στο 2,57% το δεύτερο εξάμηνο του 2023 – αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης σε μία εβδομάδα και 100 μονάδες βάσης φέτος, σύμφωνα με το Reuters. 

Ο Marc Chandler, επικεφαλής αναλυτής στην Bannockburn Global Forex, δήλωσε ότι η Fed είναι πιθανό να αυξήσει την πρόβλεψη για το λεγόμενο επιτόκιο τερματικού ή αιχμής στο 3% από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για 2,5%. Η Fed αναμένεται να ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιξης την Τετάρτη με αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.