Σε πτωτική τροχιά η Google, «έχασε» τις προσδοκίες για έσοδα και κέρδη

Σε πτωτική τροχιά η Google, «έχασε» τις προσδοκίες για έσοδα και κέρδη
Google logo displayed on a phone screen and keyboard are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Poland on June 14, 2020. European Commission officials said that Facebook, Twitter and Google should provide monthly fake news reports to prevent fake news about coronavirus pandemic. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) Photo: AFP
H Alphabet  την Τρίτη 26 Ιουλίου ανέφερε  αύξηση εσόδων κατά 13% στα 69,7 δισ. δολάρια

Τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών παρουσίασε η τριμηνιαία αύξηση των εσόδων της Alphabet, μητρική της Google

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός αντέτεινε ότι η Αναζήτηση και οι υπηρεσίες Cloud τα πήγαν καλά, παρά τους αυξανόμενους μακροοικονομικούς ανέμους.

Ειδικότερα, η Alphabet  την Τρίτη 26 Ιουλίου ανέφερε  αύξηση εσόδων κατά 13% στα 69,7 δισ. δολάρια, έναντι όμως εκτιμήσεων έσοδα  70,8 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία επιβράδυνση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

Τα λειτουργικά περιθώρια υποχώρησαν επίσης στο 28%, μειωμένα κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. 

Τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν στα 16 δισ. δολάρια από 18,5 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, χάνοντας την πρόβλεψη της Wall Street για 17,4 δισ. δολάρια. 

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 1,21 δολάρια, έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,27 δολάριο. 

Από την άλλη, η επικεφαλής χρηματοδότησης της Alphabet, Ρουθ Πόρατ, χαρακτήρισε την απόδοση της εταιρείας στο δεύτερο τρίμηνο «σταθερή», σημειώνοντας ότι σε σταθερή βάση νομίσματος τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16%. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από δώδεκα μήνες τα έσοδα είχαν εκτιναχθεί κατά 62% σε ετήσια βάση. «Η πολύ ισχυρή απόδοση εσόδων πέρυσι συνεχίζει να διαμορφώνει σκληρούς δείκτες που θα επιβαρύνουν τους ετήσιους ρυθμούς αύξησης των διαφημιστικών εσόδων για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε η Πόρατ. 

Απογοήτευση ήταν το YouTube, με έσοδα 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων 7,5 δισ. δολ.

«Στο YouTube και το Δίκτυο [Google], οι δαπάνες από ορισμένους διαφημιστές το δεύτερο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα σχετικά με έναν αριθμό παραγόντων που είναι δύσκολο να διαχωριστούν», δήλωσε η Πόρατ. 

Τέλος, τα έσοδα από τις υπηρεσίες cloud ανήλθαν σε 6,28 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 6,32 δισ. δολάρια.

Οι επενδύσεις που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη και στους υπολογιστές συμβάλλουν στο να γίνουν οι υπηρεσίες μας ιδιαίτερα πολύτιμες για τους καταναλωτές και εξαιρετικά αποτελεσματικές για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε υπεύθυνα στη βαθιά επιστήμη των υπολογιστών μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο CEO της Alphabet και της Google, Sundar Pichai, στο δελτίο Τύπου.

Οι αναλυτές περίμεναν ένα αδύναμο τρίμηνο και τις τελευταίες εβδομάδες οι προβλέψεις είχαν μειωθεί περαιτέρω, καθώς οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ εντάθηκαν και μικρότεροι ανταγωνιστές όπως η Snap απελευθέρωσαν εντυπωσιακά κέρδη. Η αύξηση των εσόδων κατά 13% έθεσε την Alphabet σε μια σαφή πτωτική τροχιά.