Σε ρότα εξαγορών και συγχωνεύσεων το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων

Σε ρότα εξαγορών και συγχωνεύσεων το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων
Photo: pixabay.com
Οι επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές διαβλέπουν μια σαφή ευκαιρία να αποκτήσουν ταχύτητα πρόσβασης στην αγορά, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Μόλις το 30% των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύει να επιδιώξει συγχωνεύσεις και εξαγορές τους επόμενους 12 μήνες – ποσοστό που παρεκκλίνει σημαντικά από τον διαχρονικό μέσο όρο που καταγράφει η έρευνα για τη χώρα, ο οποίος κυμαίνεται στο 41%, και βρίσκεται και σε σημαντική απόσταση από το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως (49%). Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την τελευταία έρευνα της EY «Global Capital Confidence Barometer», η οποία συγκέντρωσε και τις απόψεις Ελλήνων ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων ανάμεσα σε ένα δείγμα πάνω από 2.400 στελεχών από 52 χώρες.

Τα στελέχη στην Ελλάδα αναμένουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής τους θα προέλθει οργανικά, από το εσωτερικό της επιχείρησης. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που εξετάζουν συγχωνεύσεις και εξαγορές διαβλέπουν μια σαφή ευκαιρία να αποκτήσουν ταχύτητα πρόσβασης στην αγορά, σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις με πρόθεση για συγχωνεύσεις και εξαγορές δηλώνουν ότι θα επικεντρωθούν σε εξαγορές που θα αυξήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους, όπως η αποδοτικότητα της παραγωγής ή η βελτίωση της αλυσίδας διανομής, καθώς επιδιώκουν να ανταποκριθούν στις κανονιστικές και εμπορικές προκλήσεις και να ενισχύσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Αλλες επιχειρήσεις δείχνουν μια προτίμηση για συμφωνίες οι οποίες θα τις βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε ένα νέο επιχειρηματικό πεδίο, παραπλήσιο του κύριου αντικειμένου τους.

Στην Ευρώπη

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των στελεχών στην Ελλάδα που σχεδιάζουν συμφωνίες δηλώνουν ότι θα εξετάσουν, κατά κύριο λόγο, στόχους εκτός συνόρων. Ωστόσο, η ισχυρή προσδοκία τους ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξής τους τα επόμενα τρία χρόνια θα προέλθει από την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πέντε κορυφαίοι επενδυτικοί προορισμοί τους είναι όλοι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και του Ηνωμένου Βασιλείου), υποδηλώνει ότι η διασυνοριακή δραστηριότητά τους θα περιοριστεί στα όρια της ηπείρου.

Το παραπάνω σχετίζεται σαφώς με την πανδημία, όπως επίσης και η εκτίμηση για τα έσοδα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Πάνω από μισά ανώτατα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμούν ότι τα έσοδα και τα κέρδη δεν θα επιστρέψουν στα προ COVID-19 επίπεδα πριν από το 2022 ή και αργότερα. Το 76% πιστεύει ότι η επιχείρησή του επέδειξε μεγαλύτερη λειτουργική σταθερότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πανδημία, επίσης, λειτούργησε ως επιταχυντής των πρωτοβουλιών ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων – ένας τομέας όπου υστερούσαν, παραδοσιακά, έναντι των ανταγωνιστών τους από το εξωτερικό.