Σε τεντωμένο σκοινί παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: Έπεσαν πυροβολισμοί στην αμερικανική πρεσβεία

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: Έπεσαν πυροβολισμοί στην αμερικανική πρεσβεία
epa06959604 Exterior view on the entrance to the US Embassy to Turkey in Ankara, Turkey, 20 August 2018. Gunshots were fired from a vehicle on the Embassy on 20 August in the early morning. Nobody was injured. EPA/STR

Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, και ο Τούρκος πρόεδρος απαντά με μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα.

Πολλές σφαίρες εβλήθησαν από αυτοκίνητο εν κινήσει εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα περί τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα στο κτίριο, πάντως δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ομάδες της αστυνομίας αναζητούν τους δράστες, οι οποίοι διέφυγαν με το αυτοκίνητο, λευκού χρώματος, αφού πυροβόλησαν.

 

Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον παραμένουν εξαιρετικά τεταμένες, εξαιτίας της δίκης ενός αμερικανού ευαγγελικού πάστορα, του Άντριου Μπράνσον, σε τουρκικό δικαστήριο με τις κατηγορίες της υποστήριξης δύο «τρομοκρατικών» οργανώσεων και της «κατασκοπείας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πριν από μερικές ημέρες, αύξησε τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαντά με μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα, καθώς και διπλασιασμό δασμών στις εισαγωγές. Πριν λίγο ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε πως «Η επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν διαφέρει από μια επίθεση στην τουρκική σημαία, από μια επίθεση στο κάλεσμα για προσευχή».

«Ο στόχος είναι να γονατίσει η Τουρκία και ο λαός της», είπε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος τέλος προειδοποίησε πως «η Τουρκία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τα ξεπεράσει όλα αυτά», προσθέτοντας πως «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραδοθεί μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σύντομα θα δουν πως κάνουν λάθος».

Οι δραματικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον. «Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε την Τετάρτη (15/08/2018)  η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η Σάρα Σάντερς υπογράμμισε ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα. Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση». «Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ», τόνισε.