Ειρωνείες και βαριά λόγια στο πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν

Ειρωνείες και βαριά λόγια στο πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν
epa08707312 United States President Donald Trump (R) and Democratic presidential candidate Joe Biden (L) take part in the first 2020 United States presidential debate at Case Western Reserve University and Cleveland Clinic in Cleveland, Ohio, USA, 29 September 2020. The USA presidential election is slated for 03 November 2020. EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τραμπ, αποκάλεσε τον Μπάιντεν «χαζό», χωρίς «ίχνος ευφυίας πάνω σου» και «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς», με τον Μπάιντεν να «απαντά» στο ίδιο επίπεδο, αποκαλώντας τον αντίπαλό του «κλόουν», «κανίς του Πούτιν» και τον «χειρότερο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ».

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε εκρηκτικό κλίμα, το πρώτο debate ανάμεσα στους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, με τους δύο υποψήφιους να τοποθετούνται σε 6 θεματικές ανταλλάσσοντας ειρωνείες, ύβρεις και «βαριές» κουβέντες.

Στην πρώτη τηλεμαχία στην ιστορία των ΗΠΑ που έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας τηρήθηκαν οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας. Οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία, ενώ οι σύζυγοί τους, στο ακροατήριο, φορούσαν μάσκες και το κοινό αποτελείτο από μόλις μερικές δεκάδες θεατές.

Τριανταπέντε ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητήματα,  μιλούσαν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλο, αλληλοδιακόπτονταν και εκνεύριζαν όχι μόνο τον συντονιστή αλλά και όσους τους έβλεπαν.

Οι βαριές εκφράσεις περίσσεψαν και από τους δυο. Ο Τραμπ, αποκάλεσε τον Μπάιντεν «χαζό», χωρίς «ίχνος ευφυίας πάνω σου» και «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς», με τον Μπάιντεν να «απαντά» στο ίδιο επίπεδο, αποκαλώντας τον αντίπαλό του «κλόουν», «κανίς του Πούτιν» και τον «χειρότερο πρόεδρο που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ».

Έξι θεματικές

Στο μιάμισης ώρας debate, που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο, οι δύο υποψήφιοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σε ζητήματα γύρω από έξι θεματικές, καθεμία από τις οποίες άνοιξε ο συντονιστής με μία ερώτηση. Η συζήτηση για κάθε θεματική είχε διάρκεια 15 λεπτών. Οι υποψήφιοι είχαν από δύο λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, ενώ στον χρόνο που απέμενε σε κάθε θεματική, ο συντονιστής επρόκειτο να διευκολύνει την συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων. Συντονιστής στην τηλεμαχία ήταν ο δημοσιογράφος Κρις Γουάλας, του Fox News.

Οι θεματικές στις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν τα ξημερώματα της Τετάρτης είναι: «Τα πεπραγμένα Τραμπ και Μπάιντεν», «Το ανώτατο δικαστήριο», Η Πανδημία», «Η Οικονομία», «Φυλετικοί διαχωρισμοί και βία στις πόλεις», «Η ακεραιότητα των εκλογών».

Εκρηκτικό κλίμα

Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, σχετικά με τον αμφιλεγόμενο διορισμό συντηρητικής δικαστίνας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare, στερώντας από 20 εκατ. ανθρώπους το δικαίωμα για ασφάλιση.

«Δεν έχω κάτι προσωπικό με την δικαστή. Φαίνεται αξιόλογη αλλά η άποψη της για την υγειονομική περίθαλψη δεν είναι αυτή που πρέπει. Θα στερήσει δικαίωμα ασφάλισης σε πολλούς και μπορεί οι ασφαλιστικές να χαρούν δεν θα χαρούν όμως οι Αμερικάνοι», είπε ο Μπάιντεν,  με τον Τραμπ να υπεραμύνεται της επιλογής του.

Οι δύο εβδομηντάρηδες αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία. «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», πέταξε ο Τραμπ, «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει» ενώ ο ένοικος του Λευκού Οίκου «δεν έχει κανένα σχέδιο», αντέτεινε ο Μπάιντεν.

«Δε θέλω να πληρώσω φόρους»

Πριν από το ντιμπέιτ, ο Δημοκρατικός υποψήφιος έδωσε στη δημοσιότητα τη φορολογική του δήλωση για το 2019, χειρονομία που έμοιαζε περισσότερο με ντιρέκτ εναντίον του προέδρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με αποκαλύψεις για τα φορολογικά και τα χρέη του.

Οταν ρωτήθηκε ο Τραμπ για τις φορολογικές του δηλώσεις, άφησε άφωνους όσους παρακολουθούσαν την διαδικασία.

«Πλήρωσα εκατομμύρια δολάρια και θα το δείτε. Αλλά πρέπει να πως ότι οι νόμοι μου το επέτρεπαν. Δεν θέλω να πληρώνω φόρους. Πριν γίνω πρόεδρος ήμουν επιχειρηματίας. Κάθε επιχειρηματίας, εκτός κι αν είναι χαζός, θα περάσει κάπως από τους νόμους. Αυτοί πέρασαν τη νομοθεσία που μας δίνει (στους επιχειρηματίες) αυτά τα προνόμια ως εκτίμηση για όσα κάνουμε επιχειρηματικά», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα που του έδωσε αυτό το «προνόμιο».

Και υπόνοιες για νοθεία

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ενδέχεται να μη γίνει γνωστό παρά μόνο αφού περάσουν «μήνες», εξαιτίας των επιστολικών ψήφων, υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Θα γίνει νοθεία, εκλογικές «απάτες που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διατείνεται εδώ κι εβδομάδες, χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο που να το τεκμηριώνει, ότι οι επιστολικές ψήφοι ενδέχεται να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα.

«Μπορεί να μην ξέρουμε» το αποτέλεσμα προτού «περάσουν μήνες», επέμεινε.

Στη συνέχεια, παρότι ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, ακόμη και στην περίπτωση που ηττηθεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέφυγε να πράξει το ίδιο.

Ειρωνείες και ύβρεις

Το κλίμα στο πρώτο ντιμπέιτ των δύο υποψήφιων ήταν πολύ τεταμένο, με τους δύο εβδομηντάρηδες να συνεχίζουν να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Νωρίτερα ο Τραμπ είπε πως ο Μπάιντεν δεν έχει «ίχνος ευφυίας», ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος χαρακτήρισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου «ψεύτη», «κλόουν», «ρατσιστή» και το «κανίς» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

«Η ριζοσπαστική αριστερά σε χειραγωγεί σαν μαριονέτα», είπε εξαπολύοντας μια από τις πολλές σφοδρές επιθέσεις του κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Τραμπ.

Υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα αποδεικνυόταν αδύναμος μπροστά στην εγκληματικότητα και τη βία εάν εκλεγόταν στον Λευκό Οίκο.

«Δεν θες να πεις τίποτα για τον νόμο και την τάξη», επέμεινε απευθυνόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο, ο οποίος ανήκει στην κεντρώα πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος επί δεκαετίες.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε [ο αμερικανός πρόεδρος] ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε. Παράλληλα είπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι «τα έκανε θάλασσα» κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απαυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς.

«Τα έκανε θάλασσα», είπε μερικά λεπτά αργότερα ο πρώην αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία και ειδικότερα στη βιομηχανία. Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

«Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

«Είναι το κανίς του Πούτιν»

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε παράλληλα τον Ρεπουμπλικάνο αρχηγό του κράτους Ντόναλντ Τραμπ πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ των δύο αντιπάλων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο.

«Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες», υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Μια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Ξεσπάθωσε ο Τράμπ

Μια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

Οι δύο υποψήφιοι διέκοψαν επανειλημμένα ο ένας τον άλλο, αναγκάζοντας εντέλει τον συντονιστή να επέμβει ανεβάζοντας πολύ τον τόνο της φωνής του.

«Πράσινες» υποσχέσεις Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εάν κερδίσει την 3η Νοεμβρίου, θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Θα επανενταχθούμε στη συμφωνία του Παρισιού», εξήγγειλε ο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας παράλληλα διαστάσεις του σχεδίου του για την οικοδόμηση κτιρίων φιλικότερων προς το περιβάλλον και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σχέδιο αυτό «όχι μόνο δεν θα κοστίσει σε κόσμο τη δουλειά του, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας», διαβεβαίωσε υποσχόμενος «νέες υποδομές» που θα είναι «πράσινες».

Ο Μπάιντεν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν «σοβαρό πρόβλημα» εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας στις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και άλλα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δύο ακόμη τηλεμαχίες

Αν και ο αντίκτυπος των ντιμπέιτ αποδεικνύεται συχνά περιορισμένος, οι εκπομπές αυτές είναι ενίοτε κομβικές για τις προεκλογικές εκστρατείες – αυτή ακριβώς ήταν η περίπτωση στην πρώτη τέτοια τηλεμαχία, που οργανώθηκε πριν 60 χρόνια στο Σικάγο, ανάμεσα στον Τζον Φ. Κένεντι και στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Η ομάδα του Τραμπ ελπίζει πως ο Μπάιντεν θα διαπράξει κάποια γκάφα, κάτι που του συμβαίνει, ώστε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος να μπορέσει να αρχίσει να ανακτά έδαφος, να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσά τους στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Από την πλευρά του, ο ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, θα αναμετρηθεί σε χωριστή τηλεμαχία με τη συνυποψήφια του Μπάιντεν, τη γερουσιαστή και πρώην εισαγγελέα Κάμαλα Χάρις, την 7η Οκτωβρίου, στο Σολτ Λέικ Σίτι (Γιούτα).