Σε θέση μάχης η Μέι – Σήμερα η ενημέρωση στη Βουλή για το Brexit

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Μέι θα ζητήσει από τους Bρετανούς βουλευτές «να ηρεμήσουν», την ώρα που η ίδια διαπραγματεύεται με την ΕΕ τη συμφωνία για το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα ζητήσει από τους Bρετανούς βουλευτές σήμερα «να ελέγξουν τα νεύρα τους», την ώρα που η ίδια εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για νέες υποχωρήσεις ως προς την συμφωνία για το Brexit, καθώς πλησιάζει επικίνδυνα η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων το μεσημέρι για να ενημερώσει τους βουλευτές για την εξέλιξη των συνομιλιών που έχει με τους Eυρωπαίους ομολόγους της σε μία προσπάθεια τροποποίησης της συμφωνίας αποχώρησης, η οποία απερρίφθη από το κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση», θα δηλώσει η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της Ντάουνινγκ Στριτ. «Πρέπει όλοι να ελέγξουμε τα νεύρα μας για να επιτύχουμε τις αλλαγές που αυτό το σώμα έχει ζητήσει και να υλοποιήσουμε την προγραμματισμένη ημερομηνία το Brexit».

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει υποχωρήσεις των Βρυξελλών ως προς το ιρλανδικό backstop, επί του οποίου επικεντρώνονται οι αντιρρήσεις των βρετανών βουλευτών, τόσο των υποστηρικτών του Brexit όσο και των υποστηρικτών της παραμονής στην Ενωση.

«Εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες τροποποιήσεις για το backstop, προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενισχύοντας την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και ενισχύοντας τον ρόλο του κοινοβουλίου στην προσεχή φάση των διαπραγματεύσεων, πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μία συμφωνία που θα υποστηριχθεί από το σώμα αυτό», θα εξηγήσει η Τερέζα Μέι.

Προσπαθώντας να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης πληθαίνουν τις συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ βρίσκεται στο Παρίσι για να μιλήσει για το θέμα με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο δεύτερος στην κυβερνητική ιεραρχία μετά την Μέι, πηγαίνουν στο Στρασβούργο για να συζητήσουν με ευρωβουλευτές.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ είχε χθες στις Βρυξέλλες δείπνο εργασίας με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είναι σαφές από την πλευρά μας ότι δεν πρόκειται να ξανανοίξουμε την συμφωνία αποχώρησης, αλλά θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Μπανριέ μετά την συνάντηση αυτή χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες.

«Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει χρονικός περιορισμός στο backstop»

Το κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίξει την συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit αν το backstop, η πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, δεν περιορίζεται χρονικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ.

“Το θέμα είναι να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα κρατηθεί σε ένα backstop για πάντα, το πως θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σχολαστικοί”, σημείωσε σήμερα η Λίντσομ σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό του BBC.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την συμφωνία της Μέι με την ΕΕ, η οποία απορρίφθηκε από τη συντριπτική του πλειοψηφία τον περασμένο μήνα, θα γίνει το ταχύτερο “που μπορεί να γίνει” και θα έχει επιλυθεί το θέμα γύρω από το backstop, κατέληξε η Λίντσομ.

Διαβάστε ακόμη: Παραίτηση Μέι το καλοκαίρι «βλέπουν» Βρετανοί υπουργοί

Σχετικά άρθρα