Σε θετική περιοχή το γερμανικό 10ετές για πρώτη φορά από το 2019

Σε θετική περιοχή το γερμανικό 10ετές για πρώτη φορά από το 2019
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικά πρόσημα σημειώνει την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου για πρώτη φορά από το 2019 το γερμανικό Bund, το οποίο για τουλάχιστον τρία χρόνια βρισκόταν σε αρνητική περιοχή, κάτι που επέτρεπε στο Βερολίνο να πληρώνεται… για να δανείζεται.

Ειδικότερα, η τελευταία φορά που η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς κινήθηκε πάνω από το 0% ήταν τον Μάιο του 2019, με την ΕΚΤ να εξαπολύει μια πρωτοφανούς έκταση χαλαρή νομισματική πολιτική πιέζοντας τα επιτόκια σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος πίσω σε ό, τι αφορά την πορεία της ομαλοποίησης, σε σύγκριση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι ευρύτερες κινήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων έχουν πλέον ωθήσει τις αποδόσεις πάνω από το μηδέν.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο, εγείροντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων της, αλλά υποσχέθηκε να συνεχίσει τα άνευ προηγουμένου μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το 2022.