Σε τι στοχεύει η επένδυση της Alibaba στην Dufry;

Σε τι στοχεύει η επένδυση της Alibaba στην Dufry;
epa07831567 (FILE) - Jack Ma, the founder and executive chairman of Chinese e-commerce company Alibaba Group, attends a meeting of foreign business representatives with Russian President Vladimir Putin (not pictured) during the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia, 11 September 2018 (reissued 10 September 2019). Jack Ma is due to step down as Alibaba chairman today. EPA/TASS/HOST PHOTO / POOL MANDATORY CREDIT: TASS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κινεζικός τεχνολογικός τιτάνας Alibaba ανακοίνωσε το σχέδιο εξαγοράς μεριδίου έως και 10% της Dufry, ενός ελβετικού ομίλου αφορολόγητων ειδών (duty free) που παλεύει με τις συνέπειες των παγκόσμιων lockdown.

της Lucinda Shen

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ένας πρωτότυπος «γάμος» μεταξύ των κλάδων του hospitality και της τεχνολογίας, ο οποίος καταδεικνύει ότι τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο στον πρώτο κλάδο λόγω του COVID-19.

Ο κινεζικός τεχνολογικός τιτάνας Alibaba ανακοίνωσε το σχέδιο εξαγοράς μεριδίου έως και 10% της Dufry, ενός ελβετικού ομίλου αφορολόγητων ειδών (duty free) που παλεύει με τις συνέπειες των παγκόσμιων lockdown. Οι δυο τους θα δημιουργήσουν ένα joint venture που θα επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα.

Η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο εταιρείες «να διερευνήσουν και να επενδύσουν σε ευκαιρίες στην Κίνα», ενισχύοντας παράλληλα τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Dufry», σύμφωνα με δήλωσή της.

Πρόκειται για μια συνένωση που έχει νόημα όχι μόνο λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου – αλλά και επειδή η διάθεση του κόσμου για δαπάνες σε duty free φαίνεται να συνεχίζεται στην Κίνα, με ή χωρίς πανδημία.

Στην Κίνα, οι τιμές των μετοχών των ταξιδιωτικών εταιρειών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς τα εγχώρια ταξίδια έχουν ξαναρχίσει, με τους δείκτες μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα να παραμένουν χαμηλά. Με την ελπίδα της εκ νέου τόνωσης των δαπανών, οι κινεζικές αρχές τον Ιούνιο χαλάρωσαν τους κανόνες για τις εγχώριες δαπάνες σε duty free. Οι ταξιδιώτες στη Χαϊνάν, που ονομάζεται Χαβάη της Κίνας, μπορούν τώρα να δαπανούν τρεις φορές περισσότερα χρήματα σε αφορολόγητα είδη απ’ ό,τι επιτρεπόταν προηγουμένως.

Όσον αφορά τα είδη πολυτελείας – που κυριαρχούν στις αγορές duty free – οι έμποροι λιανικής στρέφονται μαζικά στην Κίνα, καθώς οι τουρίστες της εγκαταλείπουν το Παρίσι και το Μιλάνο επιλέγοντας προορισμούς πιο κοντά στο σπίτι. Η Κίνα είναι «η μόνη μεγάλη οικονομία που αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη φέτος» στην αγορά ειδών πολυτελείας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Dufry σχεδιάζει επίσης να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Hudson μέσω μιας νέας έκδοσης δικαιωμάτων. Ενώ προηγουμένως ήλπιζε να συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω της διαδικασίας, τώρα αναμένει να αποκομίσει περίπου 700 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα με τη δέσμευση της Alibaba. Η Advent International, η γνωστή εταιρεία private equity, αναμένεται επίσης να επενδύσει στην έκδοση των δικαιωμάτων.