Σε τροχιά εξαγοράς από τον Μασκ η Twitter – Γιατί το deal θα υλοποιηθεί

Σε τροχιά εξαγοράς από τον Μασκ η Twitter – Γιατί το deal θα υλοποιηθεί
(FILES) In this file photo taken on April 14, 2022 In this photo illustration, a phone screen displays the Twitter account of Elon Musk with a photo of him shown in the background, on April 14, 2022, in Washington, DC. - Musk has lined up $46.5 billion in financing for a possible hostile takeover of Twitter and is "exploring" a direct tender offer to shareholders, according to a securities filing released on April 21, 2022. Musk's filing pointed to a $13 billion debt facility from a financing consortium led by Morgan Stanley, a separate $12.5 billion margin loan from the same bank, as well as $21 billion in equity commitments from Musk himself. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Αν η εξαγορά της Twitter δεν ολοκληρωθεί, ο κάθε συμβαλλόμενος θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα break up fee ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Τα ατάκτως ερριμμένα και ακαθόριστα tweets του Ελον Μασκ κατέστρεψαν τις μετοχές της Twitter Inc., καθώς οι traders εκτιμούν ότι ο δισεκατομμυριούχος ετοιμάζεται να αποχωρήσει ή να επαναδιαπραγματευτεί την εξαγορά της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οποία μέχρι πρότινος, όπως είχε γίνει γνωστό, θα αποκτούσε αντί 44 δισ. δολ.  

Ωστόσο, ένα σημάδι ότι η συμφωνία είναι ακόμα σε καλό δρόμο αποτελεί η υποβολή μιας έκθεσης 139 σελίδων που κυκλοφόρησε νωρίς την Τρίτη, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο καταρτίστηκε η προσφορά και το σκεπτικό του Twitter για την αποδοχή της. Αυτό το έγγραφο ήταν το αποτέλεσμα εβδομάδων συντονισμένης εργασίας από τις ομάδες του Μασκ και του Twitter. Ο ίδιος ο Μασκ υπέγραψε την τελική εκδοχή της: εξαγορά, αντί 54,20 δολαρίων ανά μετοχή. Παρόμοιο κλίμα επικράτησε στις τράπεζες, που δεσμεύτηκαν να χρηματοδοτήσουν τη συναλλαγή. 

«Και ενώ το Twitter γεμίζει με τις ασυναρτησίες του Μασκ, υπάρχουν άνθρωποι σοβαροί που τρέχουν το deal ώστε να κλείσει» αναφέρουν οι καλώς γνωρίζοντες. Το διοικητικό συμβούλιο της Twitter προσπάθησε να αποσαφηνίσει την κατάσταση προτείνοντας ομόφωνα στους μετόχους του να εγκρίνουν τη συναλλαγή. Οι διευθυντές πρόσθεσαν σε δήλωση την Τρίτη στο Bloomberg News: «Σκοπεύουμε να κλείσουμε τη συναλλαγή και να εφαρμόσουμε τη συμφωνία συγχώνευσης».

Αναταραχή

Η αποσύνδεση μεταξύ της κατάστασης ανησυχίας γύρω από τις διαπραγματεύσεις είναι ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αντισυμβατική προσέγγιση του Μασκ στη σύναψη συμφωνιών διαμορφώνει τη διαδικασία.

Το tweet του Μασκ την περασμένη Παρασκευή ότι η συμφωνία είναι on hold αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για τους συμβούλους και των δύο πλευρών που δεν είχαν ιδέα ότι μπορεί να είχε δεύτερες σκέψεις, ανέφεραν οι άνθρωποι. Μερικοί σύμβουλοι είπαν ότι προσπαθούσαν να απορρίψουν τα tweets του ως «θόρυβο» και συμβούλευαν τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο, ελπίζοντας ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου απλώς ψυχαγωγεί το κοινό του. 

Break up fee

Πάντως, αν η εξαγορά της Twitter δεν ολοκληρωθεί, ο κάθε συμβαλλόμενος θα αναγκαστεί να πληρώσει ένα break up fee ύψους  1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η συμφωνία συγχώνευσης περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη διάταξη που επιτρέπει στο Twitter να αναγκάσει τον Μασκ να ολοκληρώσει τη συμφωνία δικαστικά. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter δεν έχει κανένα λόγο να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ή να επανεξετάσει την τιμή, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, Parag Agrawal, προσπαθεί να διευθύνει την εταιρεία παρά τις πολύ ασυνήθιστες συνθήκες. Η απόφασή του να μειώσει το κόστος και να απολύσει δύο κορυφαία στελέχη προϊόντων την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε έκπληξη στους εργαζόμενους, οδηγώντας σε εικασίες ότι ο Μασκ ήταν πίσω από τις αποφάσεις.

Ο Agrawal απέρριψε αυτές τις εικασίες με tweet του την περασμένη εβδομάδα. «Δεν θα χρησιμοποιήσω τη συμφωνία ως πρόφαση για να αποφύγω τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την υγεία της εταιρείας».

Θετική συνάντηση

Σε μια πρόσφατη συνάντηση στο γραφείο του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο μεταξύ του Musk και των στελεχών του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του Agrawal και του επικεφαλής οικονομικών Ned Segal, συζητήθηκαν λειτουργικά θέματα, με το κλίμα να θεωρείται πολύ θετικό.

Παραμένει, βέβαια, η διαφωνία  για το πώς ο γίγαντας των social media χειρίζεται τα λεγόμενα αυτοματοποιημένα bots. Ο Μασκ είναι απρόβλεπτος… αλλά η επιτυχής πλοήγηση στο χάος μπορεί τελικά να αποδειχθεί επικερδής, λένε οι τραπεζίτες που ενεπλάκησαν στο deal.