Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα με βασικό μοχλό τις επενδύσεις – Ποιες είναι οι προκλήσεις

Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα με βασικό μοχλό τις επενδύσεις – Ποιες είναι οι προκλήσεις
Greece, Athens, Greek national flag waving at the top of the Academy of Athens. Photo: Shutterstock
Το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 2,2% για το 2025 και 2,4% για το 2026, χάρη στην ώθηση από τις επενδύσεις και τη δημόσια κατανάλωση.

Σε τροχιά ήπιας αλλά σταθερής ανάπτυξης παραμένει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Ο οργανισμός διατηρεί την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης +2,2% το 2025 και +2,4% το 2026, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, την αύξηση της απασχόλησης και τη δημόσια κατανάλωση.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί (+1%), ενώ οι πάγιες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 9%, λόγω της επιτάχυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης και της αποκλιμάκωσης του κόστους χρήματος. Αντίθετα, το εξωτερικό ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, με εξαγωγές και εισαγωγές να κινούνται σε ρυθμούς κάτω του 3%, υπό την πίεση της παρατεταμένης παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,3% το 2025 και να υποχωρήσει στο 9% το 2026. Ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 2,8% για φέτος και 2,3% για το επόμενο έτος, με βασικό παράγοντα την κατανάλωση, αλλά και με την επισήμανση ότι η ανοδική τάση τιμών υπερβαίνει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και την ανταγωνιστικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μέτωπο των τραπεζών, θετικά αξιολογούνται η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό η υψηλή έκθεση των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, καθώς και η διατήρηση υψηλού ποσοστού «κόκκινων» δανείων εκτός ισολογισμών.

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΙΟΒΕ, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων σε υποδομές, ενώ ο γενικός διευθυντής, καθηγητής Νίκος Βέττας, προειδοποίησε για τη ρευστότητα του διεθνούς περιβάλλοντος: γεωπολιτικές εντάσεις, πληθωριστικές πιέσεις, προστατευτισμός, παγκόσμια μεταβλητότητα και αύξηση των αμυντικών δαπανών δημιουργούν ένα περίπλοκο σκηνικό για τις οικονομίες.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου, με ενίσχυση των εξαγωγών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και των μακροχρόνιων επενδύσεων που θα ενισχύσουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τα εισοδήματα. Κρίσιμος κρίκος, η φορολογική πολιτική, η οποία –σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ– πρέπει να στηρίζει την εργασία και την παραγωγή, μειώνοντας τα αντικίνητρα και ενισχύοντας τη συστηματική απασχόληση και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: