Σε βρετανικά «χέρια» το ΔΝΤ;

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα δείχνουν ότι ο επικρατέστερος διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Βρετανός, πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, είναι μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων για να διαδεχθεί την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως γράφουν οι Financial Times, Times και Telegraph.

Σύμφωνα με τις τρεις βρετανικές εφημερίδες, ο Όσμπορν είπε σε φίλους τους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα ότι του έγινε πρόταση για να αναλάβει την ηγεσία του ΔΝΤ. H Κριστίν Λαγκάρντ επελέγη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ και πρόκειται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά της από την 1η Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ο Όσμπορν φέρεται να είπε ότι η θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική, δεδομένης της δύσκολης εποχής για τους διεθνείς οργανισμούς. Και το σημερινό κλίμα απαιτεί έναν «ικανό πολιτικό διαχειριστή και όχι απλά έναν τεχνοκράτη».

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο επικεφαλής της βρετανικής Κεντρικής Τράπεζας, Μαρκ Κάρνι, που πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του ούτως ή άλλως τον Ιανουάριο του 2020.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες, μεταξύ των υποψηφίων είναι και ο πρώην Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ολι Ρεν.

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετέχουν 189 χώρες και δημιουργήθηκε για να συντονίσει την παγκόσμια οικονομική πολιτική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρέχει προγράμματα διάσωσης και συμβουλές πολιτικής προς τα κράτη μέλη και ενεργεί ως παγκόσμιος χρηματοοικονομικός «φρουρός», όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι Times.