Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Σε χαμηλό 2 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία
epa10309954 Commuters walk on London Bridge in London, Britain, 17 November 2022. Britain's Chancellor of Exchequer Jeremy Hunt is due to make the Autumn Statement to set out spending cuts and raise in taxes to stabilize the British economy. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική αρχή της χώρας (ONS).

Αποκλιμάκωση μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η στατιστική αρχή της χώρας (ONS), ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% έναντι 4,6% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,3%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,1% έναντι 5,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΝΣ, οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές προήλθαν από τις μεταφορές, την αναψυχή και τον πολιτισμό, καθώς και από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%, τονίζοντας ότι η πολιτική είναι «πιθανό να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: