Σε χαμηλό 20ετίας η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, λέει η ΕΚΤ

Σε χαμηλό 20ετίας η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, λέει η ΕΚΤ
epa03996972 (FILE) A file photo dated 02 March 2012 shows the building of the European Central Bank (ECB) reflected in the Euro sign logo by artist Otmar Hoerl in Frankfurt am Main, Germany. Rating agency Standard & Poor's downgraded the long-term credit rating of the European Union on 20 December 2013, taking away its top-notch AAA grade by pointing to waning support for the bloc. The rating was lowered by one notch to AA+, while its outlook was found to be 'stable.' 'We believe the financial profile of the EU has deteriorated, and that cohesion among EU members has lessened,' the US 'agency said. 'EU budgetary negotiations have become more contentious, signaling what we consider to be rising risks to the support of the EU.' It pointed in particular to talks on the bloc's 2014-20 spending plans, noting that a 'relatively small number of EU members was able to determine at least a temporary limit to the EU's budget.' EPA/MAURITZ ANTIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καθαρή μείωση της ζήτησης για δάνεια ήταν η ισχυρότερη από την έναρξη της έρευνας το 2003    

Με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 2003 μειώθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις, λόγω του γεγονότος ότι οι τράπεζες έχουν αυστηροποιήσει τα στανταρ δανεισμού, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ σε 158 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Μετά την έκρηξη της πίστωσης που διήρκεσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξάνουν τον δανεισμό καθώς οι αγορές απολάμβαναν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, περάσαμε σε αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και υψηλότερα επιτόκια.

Η καθαρή μείωση της ζήτησης για δάνεια ήταν η ισχυρότερη από την έναρξη της έρευνας το 2003 για τις ΜμΕ (καθαρό ποσοστό -40%), ενώ η καθαρή μείωση της ζήτησης για δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (καθαρό ποσοστό -34%) παρέμεινε ελαφρώς πιο περιορισμένη από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η καθαρή μείωση της ζήτησης ήταν η ισχυρότερη στην ιστορία της έρευνας για τα μακροπρόθεσμα δάνεια (-46%), ενώ η ζήτηση τις βραχυπρόθεσμες λήξεις μειώθηκε σε μικρότερο βαθμό (-22%), αλλά παρέμεινε κοντά στο ιστορικό χαμηλό που είχε παρατηρηθεί μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση των σταθερών επενδύσεων παρέμειναν οι κύριοι παράγοντες της καθαρής μείωσης της ζήτησης για δάνεια.

Οι χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες για δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών (συμπεριλαμβανομένης στις «άλλες ανάγκες χρηματοδότησης»), η διαθέσιμη εσωτερική χρηματοδότηση με βελτιωμένα εταιρικά κέρδη και, σε μικρότερο βαθμό και η έκδοση χρεογράφων (περιλαμβάνεται στη «χρήση εναλλακτικής χρηματοδότησης») συνέβαλαν στη μειωμένη ζήτηση επιχειρηματικών δανείων.

Υπήρξε επίσης μικρή μειωτική επίδραση στη ζήτηση δανείων από τα αποθέματα και το κεφάλαιο κίνησης. Παρότι το ποσοστό των τραπεζών που ανέφεραν αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα ήταν μικρότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμεινε πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο της έρευνας, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια μειώθηκε επίσης απότομα – αν και όχι τόσο όσο η «πολύ μεγάλη» μείωση των δύο προηγούμενων τριμήνων… Ωστόσο, μια περαιτέρω μέτρια πτώση είναι πιθανή κατά το τρίτο τρίμηνο, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τράπεζες δήλωσαν ότι το απόθεμά τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) τις ώθησε επίσης να ενισχύσουν τα πιστωτικά στάνταρ. Αν και οι δείκτες NPEs δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά, η αντίληψη των τραπεζών για τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης και αποπληρωμής αυξήθηκε, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να αυστηροποιούν τα πιστωτικά πρότυπά τους το τρέχον τρίμηνο.

Εύλογα, όμως, όσο τα πιστωτικά πρότυπα γίνονται αυστηρότερα τόσο και η ζήτηση για δάνεια εξασθενεί…

Συνακόλουθα, η επενδυτική δραστηριότητα πρόκειται να αποδυναμωθεί περαιτέρω – βοηθώντας θεωρητικά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον σταθερό πληθωρισμό.

Αν και αυτή η είδηση είναι απίθανο να επηρεάσει την απόφαση αυτής της εβδομάδας για αύξηση των επιτοκίων, «βλέπουμε» ήδη την πιθανότητα νέας επιτοκιακής αύξησης εκ μέρους της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να μειώνεται δραματικά (μετά τους PMI, το IFO και τώρα την έρευνα δανεισμού)…