Σε χαμηλό έτους ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο

Σε χαμηλό έτους ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο
Photo: pixabay.com
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας.

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο.

Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5%.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάιο, μετά από άνοδο 6,8% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χαμηλό έτους υποχώρησε και ο πληθωρισμός στη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου.

Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα τα στελέχη της ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: