Η selfie του Ομπάμα και η «καταιγίδα» στα social media

Η selfie του Ομπάμα και η «καταιγίδα» στα social media

Πώς η φωτογραφία μιας... φωτογραφίας έγινε γεγονός σημαντικότερο κι από την κηδεία του Νέλσον Μαντέλα.

Στις 19 Νοεμβρίου το λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε τη selfie ως λέξη της χρονιάς, τη συμπεριέλαβε στα λήμματα του και ανέφερε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες η χρήση της στον δημόσιο λόγο αυξήθηκε κατά 17.000%. Μετά από όσα συνέβησαν στη Νότια Αφρική και τη selfie του Μπαράκ Ομπάμα κατά την επιμνημόσυνη δέηση του Νέλσον Μαντέλα, σίγουρα η χρήση της λέξης θα έχει πλέον πολλαπλασιαστεί πέρα από κάθε προσδοκία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καθόταν στις εξέδρες του σταδίου στο Σοβέτο. Αριστερά του είχε τη σύζυγο του, Μισέλ, και δεξιά τη Δανή πρωθυπουργό Helle Thorning Schmidt η οποία, με τη σειρά της καθόταν δίπλα στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Κάποια στιγμή η Σμιντ, προφανώς ενθουσιασμένη που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, έβγαλε το κινητό της και τράβηκε μια selfie των τριών τους, όλοι τους χαμογελαστοί και κεφάτοι.

Διαβάστε ακόμη: Λαϊκό προσκήνυμα στον Νέλσον Μαντέλα

Ο φωτογράφος του AFP Roberto Schmidt τους απαθανάτισε τη στιγμή που πόζαραν. «Τράβηξα ενστικτωδώς την εικόνα», γράφει ο ίδιος στο blog του, «και μπορώ να πω πως δεν μου φάνηκε καθόλου απρεπής ή ανάρμοστη σε σχέση με το περιβάλλον. Σε όλο το στάδιο ο κόσμος αποχαιρετούσε τον Μαντίμπα με τραγούδια και χορούς». Ο φωτογράφος, μάλιστα, διευκρινίζει πως η Μισέλ Ομπάμα δεν φάνηκε να θύμωσε καθόλου με το περιστατικό, όπως ευρέως κυκλοφόρησε στα social media. «Οι εικόνες μπορούν πολλές φορές να μην δείχνουν όλη την αλήθεια. Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, αλλά και μετά, η Μισέλ γελούσε και εκείνη με τους διπλανούς της. Ο φακός έπιασε τo αυστηρό της ύφος κατά τύχη».

Φυσικά, τα σχόλια στο διαδίκτυο ήταν καταιγιστικά. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που μία φωτογραφία δεν ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, αλλά χρειάζεται πολλές περισσότερες για να εξηγήσει και να αντιπαρατεθεί κανείς για αυτή.

Η προφανής, και πιο συνηθισμένη, κριτική που ασκήθηκε ήταν το πώς μπορούν όλοι αυτοί να διασκεδάζουν σε μία κηδεία. Όσοι Νοτιοαφρικανοί, όμως, απάντησαν στα διάφορα σχόλια ήταν κατηγορηματικοί: «Στην κουλτούρα μας, όταν ο θάνατος έρχεται σε τόσο μεγάλη ηλικία είναι για εμάς αφορμή για χαρά. Στην κηδεία γιορτάζουμε το τέλος μιας γεμάτης και πολύχρονης ζωής».

Στον πειρασμό των selfies δεν αντιστάθηκε ούτε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν. Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νότια Κορέα φωτογραφήθηκε με μία μαθήτρια που κέρδισε έναν διαγωνισμό με έπαθλο τη συνάντηση μαζί του και ανάρτησε την εικόνα στην επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου στο Instagram.