Σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα από τον Ντάισελμπλουμ

Σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα από τον Ντάισελμπλουμ

Για επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων στην Ελλάδα προκειμένου να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος Grexit, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σε σενάριο τύπου Κύπρου για την Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έως τον Ιούλιο, αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR.

«Θυμηθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων στη χώρα τέθηκαν υπό συγκεκριμένους περιορισμούς. Επομένως, υπάρχουν διάφορα σενάρια, που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση. Ως εκ τούτου, όλα είναι πιθανά», είπε ο Ολλανδός επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup εκτίμησε πως οι μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές ανήκουν στο παρελθόν.

Επισήμανε ωστόσο πως πλέον οι προκλήσεις οι κύριες προκλήσεις είναι να αποφευχθεί η κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού, και σταθεροποιηθεί η εικόνα των φόρων και των εισροών και να προσελκυσθούν ξένες επενδύσεις.

Προειδοποίησε πάντως πως η πίεση που δέχεται η ρευστότητα της Ελλάδας αυξάνεται με κάθε μέρα που περνά, προσθέτοντας πως οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε την προειδοποίηση του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε πως σε περίπτωση που η Αθήνα ανοίξει τα σύνορα και επιτρέψει μαζική είσοδο μεταναστών στην ευρωζώνη τότε θα βγει από τη Ζώνη Σέγκεν.