Σενάριο μείωσης των συντάξεων επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών

Σενάριο μείωσης των συντάξεων επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών

Οι αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μειώσεις των συντάξεων.

Ένα σύστημα που θα ενσωματώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών. Μία τέτοια μεταρρύθμιση συνεπάγεται, ωστόσο, μειωμένο κοινό ποσοστό αναπλήρωσης για όλους τους συνταξιούχους, πράγμα που θα οδηγούσε με τη σειρά του σε περικοπή των συντάξεων.

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι το εξής: Ασφαλισμένος που άρχισε να εργάζεται πριν το 1993 και έχει 40 έτη ασφάλισης έχει ποσοστό της τάξης του 82%, ένας ασφαλισμένος μετά το 1993 έχει ποσοστό αναπλήρωσης 80%. Αν εφαρμοστούν οι αλλαγές που επεξεργάζεται η Επιτροπή Σοφών, τότε το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 70% κι έτσι μία σύνταξη των 1000 ευρώ για παράδειγμα να μειωθεί στα 940 ευρώ.

Πέρα από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα «Υπέρ-Ταμείο» και τη μείωση των συντάξεων, το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών περιλαμβάνει επίσης και πρόβλεψη για τα όρια ηλικίας. Έτσι, κανείς –σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών-δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται πριν φτάσει στα γενικά όρια συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, ο υπολογισμός της σύνταξης και των ορίων ηλικίας προτείνεται να γίνεται βάσει του προσδόκιμου ζωής. Εκτός από την εθνική σύνταξη, ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική, η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Όμως το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή, θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.