Σεντένο: Το ευρώ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες

Σήμερα, το ευρώ είναι το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη.

Τα 20ά γενέθλια του κοινού νομίσματος της Ευρώπης, του ευρώ, γιόρτασαν την 1η Ιανουαρίου 2019 τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως σημειώνει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από 20 χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 1999, 11 χώρες της ΕΕ εγκαινίασαν και εισήγαγαν κοινή νομισματική πολιτική υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η Επιτροπή κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή που αποτέλεσε ορόσημο για ένα ταξίδι που ξεκίνησε με γνώμονα τη φιλοδοξία εξασφάλισης σταθερότητας και ευημερίας στην Ευρώπη».

Σήμερα, το ευρώ είναι το νόμισμα 340 εκατομμυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη μέλη και σύμφωνα με την Επιτροπή «έχει αποφέρει απτά οφέλη στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις: σταθερές τιμές, χαμηλότερο κόστος συναλλαγών, προστασία των αποταμιεύσεων, πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, καθώς και αύξηση των εμπορικών συναλλαγών». Επιπλέον, περίπου 60 χώρες σε όλο τον κόσμο συνδέουν με κάποιον τρόπο το νόμισμά τους με το ευρώ, ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση της Επιτροπής, «χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, προκειμένου το ευρώ να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του στο διεθνές προσκήνιο». Σημειώνεται επίσης ότι αναμένεται να ενταχθούν και άλλα κράτη μέλη στη ζώνη του ευρώ, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια.

«Το ευρώ είναι πλέον σύμβολο ενότητας, εθνικής κυριαρχίας και σταθερότητας. Έχει αποφέρει ευημερία και προστασία στους πολίτες μας και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ως ένας από τους υπογράφοντες τη Συνθήκη του Μάαστριχτ που παραμένουν πολιτικά ενεργοί σήμερα, θυμάμαι τις σκληρές και ιστορικές διαπραγματεύσεις για τη δρομολόγηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Πάνω απ’ όλα, θυμάμαι τη βαθιά πεποίθηση ότι ανοίγαμε ένα νέο κεφάλαιο στην κοινή μας ιστορία. Ένα κεφάλαιο που θα διαμόρφωνε το ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο αλλά και το μέλλον όλων των λαών της. 20 χρόνια αργότερα, είμαι πεπεισμένος ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη υπογραφή που έβαλα ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε από την πλευρά του: «Το ενιαίο νόμισμα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες: δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη σημασία και τον αντίκτυπό του κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ιστορίας του. Το μέλλον του εξακολουθεί να διαμορφώνεται, γεγονός που μας επιφορτίζει με ιστορική ευθύνη. Το ευρώ και η στενή οικονομική συνεργασία που συνεπάγεται έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου κι ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην πορεία τους. Το ευρώ έχει διανύσει μεγάλη διαδρομή από τότε που δημιουργήθηκε, και έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές υπό την επήρεια της κρίσης, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

«Το ευρώ ήταν λογική και αναγκαία απόρροια της ενιαίας αγοράς. Διευκολύνει τις μετακινήσεις, τις εμπορικές και τις λοιπές συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων εντός της ζώνης του ευρώ αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε με την σειρά του ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι «μετά από 20 έτη, υπάρχει τώρα μια γενιά που δεν γνωρίζει άλλο εθνικό νόμισμα».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισήμανε πως «η δημιουργία του ευρώ πριν από 20 χρόνια -παράλληλα με την απελευθέρωση της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και την ενοποίηση της Γερμανίας- ήταν κρίσιμη καμπή στην ευρωπαϊκή ιστορία» σημειώνοντας πως «το κοινό νόμισμα έχει ωριμάσει και έχει εξελιχθεί σε ισχυρή έκφραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής και οικονομικής δύναμης στον κόσμο».

Τέλος, ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωση «μέσω της πραγματικής οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ένωσης».