ΣΕΒ: Αναγκαίες οι τομές σαν το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις

ΣΕΒ: Αναγκαίες οι τομές σαν το νέο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις

Ως θετικό κρίνει ο ΣΕΒ το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων και προτείνει βήματα για να υλοποιηθεί επιτυχώς η μεταρρύθμιση.

«Η χώρα μας σήμερα χρειάζεται τομές, όπως αυτή που προτείνεται για τις αδειοδοτήσεις. Η απλοποίηση τους θα συνεισφέρει θετικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση με μείωση του διοικητικού βάρους, των καθυστερήσεων, του κόστους, της αβεβαιότητας αλλά και της διαφθοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδο «για την απλοποίηση της πολυδαίδαλης και κοστοβόρου διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων» ως ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και στην Ελλάδα.

«Ο ΣΕΒ, που είχε μελετήσει το θέμα ενδελεχώς και είχε αποτιμήσει τη βλάβη που προξενούσε το παλαιό καθεστώς, υπήρξε ο πρώτος που το είχε προτείνει με εκτενείς αναλύσεις, μαζί με τις αντίστοιχες υποδείξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2013», επισημαίνει ο ΣΕΒ, προσθέτοντας πως, «από το παρελθόν έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου η πρακτική της νομοθέτησης γενικών αρχών, με την πρακτική εφαρμογή τους να εξαρτάται από την έκδοση σωρείας προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων, έχει οδηγήσει είτε σε μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση μίας μεταρρύθμισης είτε ακόμη και στην ουσιαστική αναίρεσή της. Είναι μία πρόκληση που η κυβέρνηση βλέπουμε ότι είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει».

Διαβάστε ακόμη: Αυθημερόν και ηλεκτρονικά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΣΕΒ, για να υλοποιηθεί η βούληση του νομοθέτη, θα πρέπει να προχωρήσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η εργασία που προβλεπόταν και στον Οδικό Χάρτη της μεταρρύθμισης, όπως:

– Η ολοκληρωμένη καταγραφή της σωρείας των διατάξεων που θα καταργηθούν.

– Η θεσμοθέτηση με τεχνοκρατικά άρτιο τρόπο των προδιαγραφών που θα ακολουθούνται από όσες δραστηριότητες θα εξακολουθούν να ρυθμίζονται τελικά από το κράτος.

– Η επακριβής θεσμοθέτηση του ρόλου και ο καθορισμός των διάφανων διαδικασιών των υπηρεσιακών μονάδων που θα ασχολούνται με την πιστοποίηση των δημόσιων και ανεξάρτητων φορέων που θα διενεργούν τους ελέγχους.

– Η εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα μετράει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και που θα προσδώσει έτσι διαφάνεια στο όλο σύστημα.

– Η ολοκληρωμένη ρύθμιση για τα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Διαβάστε ακόμη: Πιλοτικές δράσεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων