ΣΕΒ: «Τέλος στη φορολογική αβεβαιότητα»

ΣΕΒ: «Τέλος στη φορολογική αβεβαιότητα»

Σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ζητά ο Σύνδεσμος από τον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων.

Σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι δύο προτεραιότητες που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. «Ό, τι χειρότερο για την οικονομική σταθερότητα, είναι η φορολογική αβεβαιότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν ψηφιστεί πάνω από δέκα κύριοι φορολογικοί νόμοι και έχουν εκδοθεί πάνω από 1.000 ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

«Οι λογιστές, οι φοροτεχνικοί και οι νομικοί έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Φανταστείτε τη θέση του επιχειρηματία που εν μέσω κρίσης έχει να αντιμετωπίσει συνεχείς φορολογικούς αιφνιδιασμούς, υφίσταται κάθε φορά τις επιπτώσεις και τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Αυτή η κατάσταση υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ίδια την ανάπτυξη», είπε.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ακόμη την ανάγκη για αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υποστηρίζοντας ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή για μακρά σειρά ετών αποτελεί κυρίαρχο λόγο για τον οποίο οποιαδήποτε φορολογία και αν επιβληθεί θα θεωρηθεί άδικη, αφού υπάρχει πάντα μία μερίδα που δεν πληρώνει, που διαφεύγει, και μια μερίδα που πληρώνει το δικό της μερίδιο, αλλά και το βάρος που αναλογεί στους φοροδιαφεύγοντες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο χειρισμός να είναι προσεκτικός, ώστε «να μην καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά».

«Η υπερβολική επιθετικότητα, οι ακραίες ερμηνείες των ελεγκτικών αρχών που είδαμε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, κάτω από τη δημοσιονομική πίεση κάνουν πολύ μεγάλο κακό σε εκείνους που επιδιώκουν να είναι συνεπείς», ανέφερε.

Αίτημα του ΣΕΒ είναι να επαναλειτουργήσει η «Επιτροπή Διαβούλευσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων της Αγοράς σε Φορολογικά και Τελωνειακά θέματα» που συστήθηκε το 2003, προκειμένου να υπάρχει βήμα διαρκούς διαλόγου του ΥΠΟΙΚ με την αγορά για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα αλλά και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Διαβάστε περισσότερα: 

Νέες αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα

Οι κρυφοί φόροι για μισθωτούς και αγρότες

Απλήρωτοι φόροι ύψους 7,16 δισ. ευρώ το 2013