ΣΕΒ: Πόσα «κλέβει» το κράτος από τις αποδοχές των εργαζομένων

ΣΕΒ: Πόσα «κλέβει» το κράτος από τις αποδοχές των εργαζομένων
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ καταδεικνύει την υπερφορολόγηση των εργαζομένων.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων. Τα στοιχεία που προέρχονται από το λογιστήριο του Συνδέσμου υπογραμμίζουν το φαινόμενο της υπερφορολόγησης των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτικό, πως για τους εργαζόμενους που αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως-την πλειοψηφία, δηλαδή, του εργατικού δυναμικού- πολύ σύντομα το κράτος φτάνει να εισπράττει σχεδόν το μισό του συνολικού κόστους του εργοδότη.

Ο ΣΕΒ δίνει το παράδειγμα ενός εργαζόμενου με μικτές μηνιαίες αποδοχές 1100 ευρώ, ο οποίος εισπράττει καθαρά 869 ευρώ ενώ κοστίζει στην επιχείρηση 1370 ευρώ (ως μικτές αποδοχές ορίζεται ο μισθός με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου αλλά όχι του εργοδότη). Το κράτος (ΙΚΑ εργαζόμενου και εργοδότη, ΦΜΥ και έκτακτη εισφορά) εισπράττει 501 ευρώ, δηλαδή το 36,6 % του συνολικού κόστους.

«Η πρόσφατη συζήτηση για παραπέρα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών παραβλέπει την εμπειρία των τελευταίων 6 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπερφορολόγηση οδήγησε συστηματικά σε καταστροφή θέσεων εργασίας, ανεργία και κοινωνική ανέχεια χωρίς να καταφέρνει να εξασφαλίσει τους υπεραισιόδοξους στόχους φορολογικών εσόδων», σχολιάζει ο ΣΕΒ και συμπληρώνει:

«Η ταλαιπωρημένη αγορά εργασίας αδυνατεί, λόγω των υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων να ανταμείψει όσους παράγουν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της μισθωτής εργασίας. Από την κατάσταση αυτή ζημιώνονται η οικονομία, η κοινωνία αλλά και το κράτος – καθώς στο τέλος εισπράττει λιγότερα χρήματα».