ΣΕΒ: Θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας

ΣΕΒ: Θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σχολίασε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου.

Oι νέες δεξιότητες που λείπουν από την αγορά εργασίας και δεν παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες του, η παραγωγικότητα της εργασίας και της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, το τεράστιο και μη ανταποδοτικό, μη μισθολογικό κόστος, είναι κατά τον ΣΕΒ, τα θέματα που θα έπρεπε να συζητούνται μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων.

Ειδικά το μη μισθολογικό κόστος, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ροκανίζει σχεδόν κατά 50% το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης και μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στο αιματηρό για τη χώρα brain drain.

Ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε, ότι το εργασιακό νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στη Βουλή ασχολείται με τεχνικού χαρακτήρα και μάλλον δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις, που αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, κάποιες διευθετήσεις γύρω από το ασφαλιστικό και επέκταση δικαιωμάτων σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε για το μέλλον της εργασίας, δηλαδή για μια ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης που θα υπηρετεί το στόχο μιας ανοιχτής και εξαγωγικής οικονομίας. Χαρακτήρισε εξάλλου αβάσιμη και αποπροσανατολιστική την προσδοκία για «επιστροφή» στα ισχύοντα του 2009.

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί μια διέξοδος στο θέμα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να έχει μια τελείως διαφορετική στάση στο θέμα και θεωρούμε ότι δίνονται λάθος μηνύματα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».