Σεβασμό προς το Ιράν ζήτησε από τη Δύση ο Ροχανί

Σεβασμό προς το Ιράν ζήτησε από τη Δύση ο Ροχανί

Την πρώτη δημόσια ομιλία μετά την ορκομωσία του πραγματοποίησε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.

Να αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν και να αντιμετωπιστεί η χώρα με σεβασμό ζήτησε από τη Δύση ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου μετά την τελετή ορκομωσίας του.

«Εάν θέλετε ικανοποιητική αντίδραση από εμάς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των κυρώσεων, αλλά τη γλώσσα του σεβασμού», είπε εν μέσω θερμού χειροκροτήματος ο Ιρανός πρόεδρος.

Ποια προβλήματα θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση του Ροχανί;

Ο Ροχανί αντιμετωπίζει το δύσκολο έργο της αντιστροφής του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, αλλά και της εξισσορόπησης των πολιτικών και κοινωνικών αντιθέσεων που επί προεδρίας Αχμαντινεντζάντ οξύνθηκαν.

«Όλοι εσείς που ψηφίσατε, είτε ψηφίσατε εμένα ή κάποιον άλλον, είστε όλοι Ιρανοί πολίτες κι έχετε πολιτικά δικαιώματα», είπε ο Ροχανί που υποσχέθηκε ακόμη να εργαστεί για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη μείωση του κρατικού παρεμβατισμού στον ιδιωτικό βίο των Ιρανών.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε πως προτεραιότητά του είναι η τόνωση της οικονομίας, της οποίας ο πληθωρισμός «τρέχει» στο 40%. Αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση του Αχμαντινετζάντ φέρει σημαντική ευθύνη για την καθοδική πορεία της οικονομίας, την οποία επιβάρυναν, όμως, και οι διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος.

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν «πατά γκάζι»

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε με ανακοίνωσή του πως οι ΗΠΑ θα αποτελέσουν «πρόθυμο εταίρο» του Ιράν, εάν «δεσμευτεί σοβαρά» στις υποχρεώσεις του ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η επίσημη παραλαβή καθηκόντων από τον πρόεδρο Ροχανί αντιπροσωπεύει μιάν ευκαιρία για το Ιράν, να δράσει γρήγορα για να διαλύσει τις μεγάλες ανησυχίες που η διεθνής κοινότητα έχει αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης», δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο προεδρικός εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ.

Ο 64χρονος Ροχανί, που οι αναλυτές χαρακτηρίζουν «μετριοπαθή» πολιτικό, ανακοίνωσε και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στην οποία χρέη υπουργού Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το κρατικό πρακτορείο Irna μετέδωσε πως έντεκα αρχηγοί κρατών παρευρέθηκαν στην τελετή ορκομωσίας του Ιρανού προέδρου, ενώ ανάμεσα στους υψηλά προσκεκλημένους διπλωμάτες ήταν και ο Βορειο-Κορεάτης αξιωματούχος Κιμ Γιονγκ Ναμ, με τον οποίο είχε συνάντηση ο Ροχανί το Σάββατο.