Σφαγή αμάχων στο Χαλέπι – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σφαγή αμάχων στο Χαλέπι – Συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
epa05673959 A handout photograph released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on 13 December 2016 showing Syrian soldiers patrolling a neighborhood in Aleppo after recapturing it from rebels, in Aleppo, Syria, 12 December 2016. Media reports state the Syrian army on 12 December claimed it had recaptured 98 percent of former rebel territory in eastern Aleppo. The huge regime gains come as part of the military offensive launched by forces loyal to President Bashar Assad on 15 November. Since then, over 1,000 people have been killed in the northern Syrian city. EPA/SANA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Καταγγελίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις και διπλωμάτες για μαζικές εκτελέσεις πολιτών.

Πτώματα στους δρόμους, ανελέητοι βομβαρδισμοί, θηριωδίες… Οι τελευταίοι επιζώντες του Χαλεπιού, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε «μια πραγματική κόλαση» κι ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται λίγο πριν από την ανακατάληψη της, οι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν ταχέως, απηύθυνε σήμερα έκκληση η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου.

«Το Χαλέπι βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης: περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δρ. Φρανσουάζ Σιβινιόν.

Χθες έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μαζί με τους εκπροσώπους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της Ένωσης οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Περίθαλψης της Γαλλίας.

«Οι βομβαρδισμοί είναι αδιάκοποι, ο στρατός και οι σύμμαχοί του πηγαίνουν στα σπίτια στο Χαλέπι και σκοτώνουν, τα πτώματα κείτονται στους δρόμους εδώ και πολλές ημέρες» και «82 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες το βράδυ, μεταξύ αυτών 11 γυναίκες και 13 παιδιά», περιέγραψε η γιατρός, βασιζόμενη στις μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονται στο πεδίο.

Την ώρα μάλιστα που τα συριακά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους προελαύνουν στην πόλη, στη βόρεια Συρία, και ελέγχουν ήδη το 90% του ανατολικού Χαλεπιού, «δεν έχει εφαρμοστεί κανένα σχέδιο για την προστασία των αμάχων», κατήγγειλε η πρόεδρος της ΜΚΟ.

Μπροστά σε αυτό το «ανθρωπιστικό δράμα», «είναι απαραίτητο σήμερα οι επιζώντες να διαφύγουν από αυτήν την κόλαση» πρόσθεσε η ίδια, ζητώντας «την εκκένωση όλων των αμάχων αδιακρίτως ηλικίας, φύλου…».

Καταγγέλλοντας επιπλέον «την ανευθυνότητα της διεθνούς κοινότητας», η Σιβινιόν δήλωσε ότι παρά την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Γενεύης (…) έχουμε πλέον την εντύπωση ότι η Συρία έχει εγκαταλειφθεί από εκείνους που διακηρύσσουν την Δημοκρατία».

UNICEF: Τουλάχιστον 100 εγκλωβισμένα παιδιά σε σχολείο

Πολλά ασυνόδευτα παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο που δέχεται σφοδρή επίθεση στο πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι στη Συρία, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε επικαλούμενη έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται στην πόλη και τον οποίο δεν κατονόμασε.

“Σύμφωνα με ανησυχητικές πληροφορίες από έναν γιατρό στην πόλη, πολλά παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο, υπό σφοδρή επίθεση στο ανατολικό Χαλέπι”, ανέφερε στην ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF Γκέερτ Καπελάερε.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί εκτάκτως στις 19.00 ώρα Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Λίγο νωρίτερα η Γαλλία ζήτησε την «άμεση σύγκληση» του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει την κατάσταση στο Χαλέπι, «τη χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία του 21ου αιώνα» όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Φρανσουά Ντελάτρ.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία, να απομακρύνουμε τους αμάχους με κάθε ασφάλεια και να βοηθήσουμε εκείνους που το έχουν ανάγκη» πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Πέφτει στα χέρια του Συριακού Στρατού ολόκληρη η πόλη

Ο συριακός στρατός έκανε γνωστό ότι «από στιγμή σε στιγμή» ενδέχεται να κηρύξει ότι έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του το ανατολικό Χαλέπι καθώς προελαύνει εναντίον των ανταρτών, που έχουν οπισθοχωρήσει και οχυρωθεί σε ελάχιστες πλέον συνοικίες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, τα κυβερνητικά στρατεύματα αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνοικιών σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη.

«Ο στρατός συνεχίζει να προελαύνει προς… το Σουκάρι, ένα τμήμα του Σέιφ αλ Νταουλά, ένα τμήμα του αλ Αμιρίγια και το Τελ Αλ Ζαραζίρ» επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του στρατού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Όταν τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακτήσουν τον έλεγχο αυτών των συνοικιών, η επιχείρησή του στο ανατολικό τμήμα της πόλης… θα έχει τελειώσει» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου, οι αντάρτες συνεχίζουν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο απόσυρσης από την πόλη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters