Σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών μετά τα σενάρια για διαγραφή από τον MSCI (upd)

Σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών μετά τα σενάρια για διαγραφή από τον MSCI (upd)
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έξοδο τριών ελληνικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI EM βλέπει η SocGen - Το ενδεχόμενο διαγραφής για Eurobank, Πειραιώς, Εθνική βαραίνει το κλίμα.

Σύμφωνα με τη Societe Generale οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες (εκτός της Alpha Bank) θα οδηγηθούν προς την «έξοδο» από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Οι λόγοι που δίνει η τράπεζα αφορούν είτε το μέγεθος της κεφαλαιοποίησής τους είτε το πιο «τεχνικό» κομμάτι που αφορά στην εκτιμώμενη μείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη (segment decrease).

Η MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δεικτών της στις 13 Νοεμβρίου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου.

Εάν αυτή η εξέλιξη επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε αισθητή πτώση της εμπορευσιμότητας των τραπεζικών μετοχών.

Αυτό θα συμβεί διότι index trucked funds που ακολουθούν το δείκτη της Morgan Stanley θα σταματήσουν να τοποθετούνται στις εν λόγω μετοχές.

Συγκεκριμένα για τις Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς προσδιορίζει ως λόγο το μέγεθος της κεφαλαιοποίησης (size from close), ενώ για την Eurobank την «υποβάθμιση κλάδου» (segment decrease), δηλαδή την προς τα κάτω αναθεώρηση του βάρους που θα έχει ο τραπεζικός τομέας στον δείκτη MSCI EM.

Oι εκτιμώμενες εκροές είναι, σύμφωνα πάντα με την SocGen 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank, 17,59 εκατ. δολ. για την Πειραιώς και 23,34 εκατ. δολ. για την Εθνική Τράπεζα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:40, διαμορφώνεται στις 623,99 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,75%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (+4,84%), της Alpha Bank (+4,27%) και του ΟΠΑΠ (+2,60%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-5,00%), της Εθνικής (-3,55%) και της Πειραιώς (-2,51%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 3.663.388 και 1.709.671 μετοχές, αντιστοίχως.