Σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στα σχέδια της Άγκυρας να βάλει «φωτιά» στη Μεσόγειο

Σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στα σχέδια της Άγκυρας να βάλει «φωτιά» στη Μεσόγειο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μήνυμα Δένδια προς Τουρκία: Η Ελλάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει και αυτή τη πρόκληση.

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» ξεκαθαρίζει με σαφήνεια ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, στον οποίον διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Τι σχεδιάζει η Τουρκία

Σοβαρές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προοιωνίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας να ανακοινώσει έρευνες σε οικόπεδα που συνδέονται με το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Οι έρευνες που θέλει να κάνει η Τουρκία είναι επί της ουσίας στα 6 ναυτικά μίλια, γεγονός που ουσιαστικά αμφισβητεί ολόκληρα νησιά, και την Κρήτη μεταξύ άλλων.

Αμφισβητεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα με την Αγκυρα επί της ουσίας να προσπαθεί για πρώτη φορά να θέσει σε εφαρμογή το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Η αίτηση της κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ στην τουρκική κυβέρνηση να της δοθεί άδεια για έρευνες σε οικόπεδα πολύ κοντά στα ελληνικά νησιά είχε γίνει από τα τέλη Απριλίου. Τώρα αναρτήθηκε αυτό το αίτημα και είναι δεδομένο ότι θα γίνει δεκτό από την Αγκυρα.

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ διεμήνυσε εκ νέου, κατά την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Φατίχ» από το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα, πως σε 3 με 4 μήνες θα ξεκινήσουν έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. Ο Ντονμέζ υπενθύμιζε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤPAO) έχει υποβάλει αίτηση για έρευνες στην περιοχή του μνημονίου. Και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ότι μετά τις απαιτούμενες διαδικασίες θα ξεκινήσουμε τις δραστηριότητές μας σε 3-4 μήνες. Θα ξέρουμε ακριβώς πού να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μετά τις σεισμικές έρευνες και την ανάλυση των δεδομένων».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ για το θέμα, εφόσον εγκριθεί το αίτημα της ΤΡΑΟ και προχωρήσει η Τουρκία στις προκλητικές της ενέργειες.