Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στον Νετανιάχου για τη δήλωση περί γενοκτονίας Αρμενίων και Ελλήνων
- 27/08/2025, 17:45
- SHARE

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε στη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί μεταξύ άλλων τον Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται -όπως αναφέρει- «για τον ρόλο του στη γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού», για προσπάθεια συγκάλυψης των δικών του εγκλημάτων.
Αναλυτικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει τα εξής:
«Η δήλωση του Νετανιάχου σχετικά με τα γεγονότα του 1915 αποτελεί μια προσπάθεια εκμετάλλευσης των οδυνηρών γεγονότων του παρελθόντος για πολιτικούς σκοπούς.
«Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για τον ρόλο του στη γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον του παλαιστινιακού λαού, προσπαθεί να συγκαλύψει τα εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν συνάδει με τα ιστορικά και νομικά δεδομένα».
Για πρώτη φορά –και σε μια κίνηση με περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα– ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε δημόσια ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στις αρχές του 20ού αιώνα. Η τοποθέτηση έγινε σε συνέντευξη-ποδκάστ με τον Πάτρικ Μπετ-Ντέιβιντ, όταν ο οικοδεσπότης τον ρώτησε γιατί το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση.
«Νομίζω πως το έχουμε κάνει. Νομίζω ότι η Κνεσέτ πέρασε ένα ψήφισμα προς αυτήν την κατεύθυνση», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός – αν και στην πραγματικότητα δεν έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος. Και όταν πιέστηκε γιατί κανένας πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν είχε μέχρι σήμερα κάνει αυτή τη δήλωση, ο Νετανιάχου απάντησε κοφτά: «Μόλις το έκανα. Ορίστε».
Η Ιερουσαλήμ μέχρι σήμερα απέφευγε την αναγνώριση της γενοκτονίας, φοβούμενη ότι θα έπληττε τις ήδη εύθραυστες σχέσεις με την Τουρκία, η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε εθνοκάθαρση. Ωστόσο, οι διπλωματικοί δεσμοί έχουν πλέον φτάσει σε ιστορικό χαμηλό, με τις επαφές ουσιαστικά παγωμένες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.
Παρά την αποκατάσταση των σχέσεων το 2022, η στρατιωτική κλιμάκωση και οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις επιδρομές «έγκλημα πολέμου», κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες σε συλλογική απάντηση και επέβαλε εμπάργκο και εμπορικούς περιορισμούς σε πολλές κατηγορίες προϊόντων προς το Ισραήλ. Βασική προϋπόθεση που θέτει πλέον η Άγκυρα για την άρση των μέτρων είναι μια μόνιμη εκεχειρία και η ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.