Σφοδρή επίθεση του ΥΠΟΙΚ σε ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Σφοδρή επίθεση του ΥΠΟΙΚ σε ΔΝΤ για το αφορολόγητο

«Το Ταμείο μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα» αναφέρεται σε οξύτατο non paper.

Σε σύγκρουση με το ΔΝΤ έρχεται πλέον ανοιχτά το υπουργείο Οικονομικών για τις απαιτήσεις του σχετικά με το φορολογικό.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, σημειώνουν:

«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική. Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους.»

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι, «με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα…- είναι φανερό ότι ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα».

Χθες, η Αθήνα κατέθεσε νέα πρόταση σε μια προσπάθεια γεφύρωσης της απόστασης με τους δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στις 9.350 ευρώ (από 9.550 ευρώ), ενώ αυξάνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ.

Για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστεί και η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και να ισχύσει για όσους έχουν εισόδημα και πάνω από 40.000 ευρώ.