Σφοδρή κριτική του Μπιλ Γκέιτς: «Τα τεστ κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι πιο άχρηστα αποτελέσματα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο»

Σφοδρή κριτική του Μπιλ Γκέιτς: «Τα τεστ κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι πιο άχρηστα αποτελέσματα οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο»
epa07909913 Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation Bill Gates delivers a speech during a press meeting at the conference of Global Fund to Fight HIV, Tuberculosis and Malaria in Lyon, central eastern France, 10 October 2019. The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria opened a drive to raise 14 billion US to fight a global epidemics but face an uphill battle in the face of donor fatigue. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Κάποια λάθος βήματα στην αρχή και η συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ οδήγησαν σε αδιέξοδο την προσέγγισή μας στα τεστ» επεσήμανε ο Γκειτς.

Ο ιδρυτής της Microsoft Corp. και δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς είπε ότι είναι «ασύλληπτο» που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει βελτιώσει τη διαδικασία τεστ για τον Covid-19, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Όπως τόνισε ο ίδιος, η διαδικασία εξέτασης είναι αργή και δεν εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού.

«Πληρώνουμε δισεκατομμύρια δολάρια με αυτόν τον εξαιρετικά άνισο τρόπο για να εξασφαλίζουμε τα πιο άχρηστα αποτελέσματα τεστ οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο» είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή ‘Fareed Zakaria GPS’ του CNN την Κυριακή. «Σε καμία χώρα του κόσμου δεν συναντάς αυτή την τρέλα».

«Κάποια λάθος βήματα στην αρχή και η συνολική πολιτική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ οδήγησαν σε αδιέξοδο την προσέγγισή μας στα τεστ» επεσήμανε ο Γκέιτς.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τις ουρές αναμονής στα εργαστήρια και τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα, που δείχνουν ότι «πληρώνεις το ίδιο για καθυστερημένα αποτελέσματα και για έγκαιρα αποτελέσματα». Εντωμεταξύ, «οι πολύ πλούσιοι έχουν πρόσβαση σε αυτά τα γρήγορα τεστ».

«Είναι ασύλληπτο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία διότι το μόνο που θέλουν είναι να λένε πόσο καλοί είναι» κατέληξε.

Κρατικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στις καθυστερήσεις στις εξετάσεις για κορωνοϊό στις ΗΠΑ ως ένα εμπόδιο στη γρήγορη ιχνηλάτηση και απομόνωση ατόμων που κολλάνε τον ιό.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησής του στο θέμα των τεστ λέγοντας ότι οι επιδόσεις των ΗΠΑ είναι «οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ, οι καλύτερες σε όλο τον κόσμο».

Ο Γκέιτς επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι ΗΠΑ θα αφήσουν πίσω τους την πανδημία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς θα έχουν γίνει διαθέσιμες οι σχετικές θεραπείες και ένα εμβόλιο.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Γκέιτς είπε ότι έχει χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου από την AstraZeneca PlC, τη Johnson & Johnson, και τη Novavax Inc.